
Historie Emmerhout
Johan Withaar, amateur historicus en inwoner van Emmerhout heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Maar een boek over de geschiedenis van Emmerhout is nooit geschreven. In 2019 besloot Johan dat het er toch van moest komen en hij vroeg hierbij de hulp van mede-wijkbewoners. Deze oproep leverde 4 reacties op en sindsdien is een werkgroep gevormd die begonnen is met het verzamelen van informatie over onze wijk.
Baakman's bank
Ergens achter de Laan van de Marel, tegen de Oude Markeweg aan, in een buurtje dat qua type huizen afwijkt van de rest van deze laan staat een bankje. Ook dit bankje ziet er anders uit dat de bankjes die her en der in de wijk verspreid staan. Op de rugleuning is een bordje aangebracht: Baakman's Bank. Dat maakt nieuwsgierig.
Dierenweide 't Houtje
Eind jaren ‘90 was er een enthousiaste groep wijkbewoners actief, die een dierenweide heeft gerealiseerd en geëxploiteerd. De dierenweide was gelegen tussen de Laan van het Kinholt en de Laan van de Marel. De naam voor de dierenweide ‘Het Houtje’ kwam uit de bus na een wedstrijd uitgeschreven door Wijkbelangen en de werkgroep.
Slavojka Hilbrands, een Danlonmeisje
Op 8 maart 2019 was het precies 50 jaar geleden dat een groep met ongeveer 80 meisjes uit Servië in Emmen aankwam. Zij kwamen naar Emmen om te gaan werken bij kousenfabriek Danlon. Slavojka Hilbrands-Djuric hoorde bij deze eerste groep. Later zouden er nog veel meer jonge vrouwen uit Servië volgen. In totaal zouden er zo’n 500 vrouwen naar Emmen komen.
Johan Withaar
‘Het werd me meermalen gevraagd en ik heb het lang van me afgehouden, maar nu begint het toch te kriebelen.’ Het gaat er nu dus toch van komen, een boek over de geschiedenis van Emmerhout. Johan Withaar, eigenaar en beheerder van de website ‘Historisch Emmen’ gaat een boek over de geschiedenis van Emmerhout schrijver.
Monument Emmerhout
Iedereen die Emmerhout via de Houtweg binnen komt ziet het. Het opvallende betonnen kunstwerk in de middenberm. Het is abstract en lijkt niet iets te verbeelden. Of het echt mooi is, daar valt ook nog over te twisten. Maar dat inwoners van Emmerhout eraan gehecht zijn is wel bekend. Een baken van ‘we zijn bijna weer thuis’.
Vroeger & Nu - Het gat van Jansen
Tussen de Schanswal, Schansstraat, Laan vh Kwekebos en Rondweg ligt een uniek gebied, in de volksmond bekend onder de naam ‘Gat van Jansen’. Een prachtige oase van rust, maar wel een gebied met een rijke geschiedenis. Auke de Jong haalt deze geschiedenis op.
Vroeger & Nu - Grafheuvels
In de derde aflevering van de rubriek ‘Vroeger & Nu’ neemt Auke de Jong u mee naar het verleden van de grafheuvels in Emmerhout. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er in Emmerhout drie grafheuvels gevonden. De vraag is, waar zijn deze grafheuvels in het moderne Emmerhout gebleven?
Vroeger & Nu - het winkelcentrum
Vanaf dit nummer zal er in ieder nummer van Wijkberichten iets geschreven worden over het verleden van de wijk Emmerhout. Schrijver van deze rubriek ‘Vroeger & Nu’ is Auke de Jong. In de rubriek zal hij, zoals de naam van de rubriek al doet vermoeden, een verband leggen tussen een situatie vanuit het verleden en hoe dat er in de tegenwoordige tijd uitziet, middels tekst en beeld. In deze eerste aflevering staat hij stil bij de bouw en de teloorgang van het inmiddels afgebroken winkelcentrum van Emmerhout.
Heeft u informatie voor ons?
De geschiedenis van onze wijk wordt te boek gesteld. Een werkgroep van enkele wijkbewoners is onder leiding van Johan Withaar bezig met het beschrijven van de geschiedenis van onze wijk. Daarbij kunnen we de hulp van wijkbewoners en oud-wijkbewoners goed gebruiken. Heeft u verhalen, bronnen, boeken die u met ons wilt delen dan horen wij dit graag. We zijn ook op zoek naar foto’s uit het verleden van onze wijk.
Read morede Wilker
Nadat eerder dit jaar het pand overging in andere handen kreeg het de naam terug waarmee het in 1972 begon: de Wilker. De Wilker was één van maar liefst zeven lagere scholen in die jaren in de wijk. De meeste schoolgebouwen uit die tijd zijn inmiddels afgebroken of hebben een andere bestemming gekregen. Ook kregen ze door fusies een andere naam.
Mgr. Bekkersschool - gebouwd op de verkeerde plaats
Het archief van de gemeente Emmen is een belangrijke bron voor onderzoek. Hier ligt bijvoorbeeld de complete Emmer Courant opgeslagen. Bij het doorbladeren viel het oog op bijgevoegd bericht, ‘School op verkeerde plaats’. Bert de Grijs eerste directeur (toen nog hoofd der school) van de Mgr. Bekkersschool vertelt hoe deze ‘vergissing’ gemaakt kon worden.
Voorbij - Bij de sloop van de Mgr. Bekkersschool
Afgelopen najaar werd de Mgr. Bekkersschool gesloopt. De kinderen van Ted Schilder gingen hier jaren met plezier naar school, maar ook Ted en zijn vrouw hadden hier een mooie tijd. Bij de sloop schreef hij het volgende weemoedige gedicht, Voorbij.
Emmerhout blijft een schoolvoorbeeld
In 1975 zou het hebben gekund dat er een bus vol stedenbouwers en architecten voor uw huis uitstapte en met notitieblokken en fotocamera’s de wijk rondgingen. Nu vraagt u zich misschien af waarom ze zo geïnteresseerd waren in Emmerhout. Emmerhout was destijds uniek en een voorbeeld voor vele andere wijken in Nederland. Nu, in 2019, wordt de wijk opnieuw een voorbeeld voor Nederland.
Vroeger & Nu: Het woonerf
Vroeger en nu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook al wordt daar vaak niet bij stil gestaan. Een voorbeeld is de vraag: waarom is Emmerhout eigenlijk zoals Emmerhout is? De aandacht voor het woonerf en het overlijden van stedenbouwkundige Niek de Boer dit jaar zijn aanleiding om hier wat dieper in te duiken.
Strijd voor een uniek stukje natuur
‘Emmerhout kon als woonwijk alleen gebouwd worden door een deel van de Emmer Dennen te slopen. Om hier te kunnen wonen, moest er groen wijken. We zijn als inwoners trots op onze groene wijk. Maar in de geschiedenis van deze toch nog jonge wijk is het altijd een strijd tegen en voor de natuur geweest,’ volgens Johan Withaar.
Vroeger & Nu - het Zandmeer
In het tweede deel van de rubriek ‘Vroeger en Nu’ neemt Auke de Jong u mee naar het verleden van het Zandmeer in de Emmerdennen. Sinds 2014, bij het opnieuw vaststellen van de wijkgrenzen, officieel onderdeel van de wijk Emmerhout.