Onlangs wandelde ik naar Bruno die in Laan van de Marel woont. Ik bracht hem een boek en een novelle terug. Het boek ‘Verboden voor honden en inlanders’ en een novelle van H.J. Baakman. ‘Zou dat de naamgever van de bank zijn hier in het erf?’, vroeg Bruno zich bij onze vorige ontmoeting af. Over Baakman kan ik hem nu meer vertellen.

 

(foto: Wytse Bouma)

Delpher

Om meer te weten te komen over Baakman duik ik in het krantenarchief van Delpher. Regelmatig kom ik een W.H. Baakman tegen in de Provinciale Drentse en Asser Courant. Tussen 1937 – 1945 is hij lid van de gereformeerde jongelingen-vereniging. Hij behaalt de hoofdakte voor het onderwijs. Na de bevrijding is hij lid van de Asser commissie ‘Nederland helpt Indonesië’. En deze W.H. Baakman, wiens leven ik verder in de kranten kan volgen blijkt de naamgever van de bank in de Laan van de Marel.

Wethouder

Na het behalen van de hoofdakte verruilt W.H. Baakman Assen voor Emmen. In 1949 als schoolhoofd van de Christelijke school in Zuidbarge. Later werkt hij aan de Christelijke MAVO te Emmen waar hij in 1968 directeur wordt. Uit deze periode zijn personeelsadvertenties te vinden voor leerkrachten. Sollicitatiebrieven worden gestuurd naar W.H. Baakman, die dan aan de Laan van de Bork woont. Met hulp van medewerkers van het gemeentearchief vind ik W.H. Baakman ook daar terug. Hij is in 1967 lid van de gemeenteraad namens de Protestants Christelijke fractie en later het CDA. In 1982 gaat hij na zes jaar wethouderschap op 65-jarige leeftijd met pensioen. Wilt u meer weten over wethouder Baakman lees dan de krantenartikelen uit het gemeentearchief en hierbij geplaatst. 



(uit gemeentearchief gemeente Emmen)


Bijzonder bouwplan

Bruno duikt in zijn archief de bouwtekeningen en kleurenschema's van zijn huis op. Het pleintje waar hij aan woont bleef een poos onbebouwd. Volgens Bruno is het uiteindelijk tot een bouwplan gekomen door drie personen die elkaar van dichtbij gekend moeten hebben. De wethouder W.H. Baakman, de architect A. Swager en de aannemer J. Brands. Alle drie woonden ze in ditzelfde bouwproject aan het eind van de Laan van de Marel, wat door Swager ontworpen is en door Brands gebouwd is in de periode dat Baakman wethouder was. Ik moet nog zien of dit verhaal door de krantenartikelen die ik ongetwijfeld nog ga tegenkomen in het archief bevestigd wordt. Het is in ieder geval een mooi stukje wijkgeschiedenis.

Geboorteberichten

Verrassend genoeg kom ik H.J. Baakman waar de zoektocht mee begint en W.H. Baakman samen tegen in de rubriek ‘Geboortemededelingen’ van december 1948 in de Provinciale Drentse en Asser Courant. H.J. Baakman is vader geworden van een dochter en W.H. Baakman vader van een zoon. Zouden het broers zijn, de naamgever van de bank en de schrijver van de novelle? Het onderzoeken waard? Wat in ieder geval de moeite waard is, is het in oude luister terugbrengen van Baakman’s bank die na al die jaren wat haveloos staat te wachten tot omwonenden er zich over ontfermen.


Wijkberichten 2020 I 4