Een man en een vrouw lopen over straat. Plotseling grijpt de man naar zijn borst en valt op de grond….. Dit reclamespotje van de hartstichting heeft u vast wel eens gezien, maar wat houdt een hartstilstand in en wat doet een AED precies?AED is een afkorting en staat voor Automatische Externe Defibrilator. Het is een draagbaar koffertje waar alles in zit om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. In de Jumbo bij de lege flessen inname in het winkelcentrum van Emmerhout hangt bijvoorbeeld zo’n AED in een kastje aan de muur.

(foto: Wytse Bouma)

Hartstilstand

Wat gebeurt er tijdens een hartstilstand? Het bloed in ons lichaam voorziet alle organen in ons lichaam van voeding en zuurstof. Het hart pomp het bloed rond in ons lichaam, langs de longen, zodat alle organen voldoende zuurstof krijgen. Wanneer het hart er nu mee stopt of minder krachtig pompt krijgen de organen in ons lichaam ook geen zuurstof meer. De hersenen is een van de organen die het kortst zonder zuurstof kan. Bij een hartstilstand neemt de kans op overleven iedere minuut met 10% af.

Reanimeren

Als direct na de hartstilstand gestart wordt met reanimeren is de overlevingskans dus het grootst. Het is onmogelijk dat een ambulance tijdens deze eerste minuten direct ter plaatse is. Gemiddeld doet een ambulance er 10 tot 15 minuten over voordat ze bij het slachtoffer zijn. Om deze verloren tijd te overbruggen worden burgerhulpverleners ingezet. Burgerhulpverleners zijn inwoners van de wijk of medewerkers bij bedrijven in de wijk die weten hoe ze moeten reanimeren.

Burgerhulpverleners

Wanneer iemand 112 belt, waarschuwt de centralist naast de ambulance ook meerdere burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer. De ene helft van deze burgerhulpverleners wordt direct naar het slachtoffer gestuurd om te starten met hartmassage. De andere helft wordt gevraagd om de dichtstbijzijnde AED te halen en naar het slachtoffer te brengen. De burgerhulpverleners zijn dan al volop aan het reanimeren terwijl de ambulance nog onderweg is.

Gratis training

Weet u wat u moet doen wanneer iemand zich plotseling niet lekker voelt? Wij van ‘Emmerhout denkt vooruit’ willen zoveel mogelijk mensen leren reanimeren. Vanuit de burgerbegroting hebben we geld gekregen waarmee we wijkbewoners een gratis reanimatiecursus aan te kunnen bieden. De cursus duurt alles met elkaar ongeveer 4 uur. Na afloop ontvangt u een certificaat en bent u in staat om levens te redden. Wordt u onze nieuwe held?

Meer AED’s

Daarnaast zijn we bezig om meer AED’s in onze woonwijk te krijgen. Dit willen we realiseren door een stichting op te richten, Stichting Hartveilig Emmen. Wilt u ook een reanimatie training volgen? Meld u dan aan via de website www.hartveiligemmen.nl , of stuur een e-mail naar info@hartveiligemmen.nl.

Weet u al hoe u moet reanimeren? Meld u zich dan aan als burgerhulpverlener. Dit kan via www.hartslagnu.nl. In de wijk Emmerhout zijn op dit moment 77 personen aangemeld bij hartslagnu, maar dit moet zeker het dubbele worden willen we een goede dekking in de wijk realiseren. Beheert u of bent u eigenaar van een AED? Meld deze dan ook aan via www.hartslagnu.nl. Op dit moment zijn vier AED’s bekend in de wijk Emmerhout, maar wij weten zeker dat er meer AED’s in onze wijk hangen die nog niet zijn aangemeld. Daar waar nog AED’s ontbreken willen we AED’s plaatsen.

Op Facebook hebben we onze eigen pagina waar nog meer informatie te vinden is: ‘Emmerhout denkt vooruit’.

Contactgegevens

Jaap Koop van ’t Jagt
M 06 – 25 09 51 47
E info@hartveiligemmen.nl

Wijkberichten 2019 I 3