Menig Emmerhouter zal in Emmen centrum weleens een loempia gehaald hebben bij Halong’s Loempia, een populaire plek die sinds 2011 gerund wordt door Binh Nguyen. Sinds oktober is er ook een vestiging in Emmerhout. Reden genoeg om eens binnen te lopen.

Aan de buitenkant van het winkelcentrum is sinds kort Halong’s Loempia gevestigd. Men kan hier op vrijdag tot en met zondag terecht voor eigengemaakte loempia’s, pangsit, bapao, of pastei. De grote wens van Binh Nguyen was een winkel, maar om dat uit te laten komen moest er een wonder gebeuren vertelt hij.


(foto: Flowa Fotografie)

Vietnam

Terwijl de klanten gastvrij en vriendelijk geholpen worden begint Binh aan zijn indrukwekkende verhaal. In 1979 geeft zijn vader Binh het advies om te vluchten en als vijftienjarige doet hij dat ook, in het geheim, zo gevaarlijk is het. Op het strand heeft hij olie gespaard en begraven voor de boot waarmee hij vertrekt. Het is de bedoeling om vanuit Zuid-Vietnam naar Maleisië te varen. Met 127 mensen op een boot van 12,5 meter vlucht hij weg uit Vietnam. ‘Het was verschrikkelijk’, vertelt Binh. ‘Negen dagen lang, slecht weer, het eten was op en de motor ging kapot. Na negen dagen kwam er een puntje op de horizon, uiteindelijk bleek dat een olietoren van een Nederlandse maatschappij te zijn die samenwerkte met een Zweedse en Vietnamese maatschappij. Maar toen we dichterbij kwamen zagen we dat er Vietnamese letters aan de buitenkant stonden. In het Engels werd door een megafoon geroepen dat ze ons wilden redden, maar we besloten toch om te keren. Uiteindelijk zijn twee mensen in een rubberboot naar ons gevaren om ons over te halen om toch aan boord te komen. Uiteindelijk zijn we akkoord gegaan, maar wel met veel onrust. Uiteindelijk hebben ze ons naar de haven van Singapore gebracht.’

Nederland

Dat Binh Nguyen in Nederland terecht gekomen is, was toeval. De Nederlandse koningin moest toestemming geven om de mensen te redden. Als ze nergens anders terecht konden, dan konden ze in Nederland verblijven. Binh vertelt dat hij niets anders wist van Nederland dan koeien, Johan Cruijf en bloemen. Na 2,5 maand Nederlands geleerd te hebben stapt hij in het vliegtuig. Op 23 oktober 1979 landt hij op Schiphol. ‘Nederland was 100% anders dan Azië. In de bus van Schiphol naar de opvanglocatie kwamen we door de Schipholtunnel, zoiets had ik nog nooit gezien. Ook zaten er geen bladeren aan de bomen in de buurt van de plek waar we opgevangen werden. Ik heb het nog nooit zo koud gehad en sneeuw had ik nog nooit gezien’. Uiteindelijk kwam hij in Hoogeveen terecht.

Halong’s Loempia

Hij volgt een vakopleiding elektromonteur. Daarna werkt hij jaren bij Philips, waarna hij de overstap maakt naar Kip Caravan. Hoewel Binh met plezier werkt, blijft koken zijn grote passie. Zijn grote wens is een eigen winkel. ‘Maar dan moet er wel echt een wonder gebeuren’ vertelt hij. Totdat hij in 2011 een pand in Emmen ziet. ‘Dezelfde dag ben ik er heen gegaan, ik dacht dit moet ik gewoon doen!’  Binnen een week is alles geregeld. Halong’s Loempia is eerst alleen op de zaterdagen open. Nadat Kip failliet gaat besluit hij om op meer dagen open te gaan. Inmiddels runt hij de winkel in Emmen, een snackwagen én heeft hij een winkel in Emmerhout. Alle producten maken ze zelf. ‘Het is een familierecept, maar wel aangepast aan de Nederlandse markt, we blijven innoveren’ vertelt Binh. ‘Toen ik in Nederland kwam kenden ze nog geen loempia’s’. Na een bezoek aan Halong’s Loempia mag het gezegd worden: nu gelukkig wel!


Wijkberichten 2018 I 1