Winand Steynebrugh heeft een passie voor technische onderwerpen, in het bijzonder voor onderwerpen die het persoonlijk leefdomein van mensen raken als het woningklimaat. In zijn werkzame leven hield hij zich bezig met water – en luchtbehandeling in bedrijfsprocessen. Na zijn pensionering werd hij energiecoach.

Energiecoach

Als energiecoach helpt Winand wijkbewoners via workshops en huisbezoeken slimmer en efficiënter om te gaan met hun energieconsumptie en hun woning te verduurzamen. De centrale gedachte is besparen van geld en energie met behoud en/of verbetering van comfort. Het gaat over materialen, bouwkundige gebreken of oplossingen, monitoring, gedrag van mensen, techniek, milieu en ook over geld. Een steeds terugkerend thema in zijn relaas is de relatieve vochtigheid (RV) en fijnstof in huis.

Relatieve vochtigheid

Winand wil het liefst onder het genot van een goede kop koffie zijn kennis en ervaring delen om te komen tot een situatie die leidt tot vermindering in energie verbruik. Als mensen hun woning gaan verduurzamen worden ze ook regelmatig geconfronteerd met onverwachte problemen. Moeiteloos schudt hij voorbeelden uit zijn mouw.

Voorbeeld 1:

Bij het aanbrengen van vloerverwarming staat er bijna nooit een voetnoot op de offerte ‘denk aan de isolatie onder de vloer’. Zonder isolatie zal in een kruipruimte een hogere RV ontstaan dan voorheen en een te hoog energieverbruik veroorzaken.

Voorbeeld 2:

Isoleren en kierdichting is een prima maatregel, maar dan moet men wel de ventilatie op orde hebben en kennis hebben van de luchtstromen in huis, bij verschillende weersomstandigheden en belasting van aanwezige personen de ventilatie kunnen monitoren en regelen.

Virussen, bacteriën, schimmels en mijten hebben het naar zijn zeggen moeilijk bij een RV van 50% en een temperatuur van 20°C. Als er in woningen, kantoren en scholen metingen worden gedaan dan blijkt in 80% van de gevallen het binnenklimaat gemiddeld 8x vuiler is dan de buitenlucht. Te hoge concentraties CO2, fijnstof en te hoog of veel te laag RV.

Corona virus

Volgens de GGD Groningen, RIVM en vele andere gezondheidsinstituten is de relatieve vochtigheid van de lucht een belangrijke factor in de strijd tegen diverse ziekteverwekkers. Grote boosdoeners van fijnstofproductie zijn stofzuigers, te hoog in temperatuur afgestelde verwarmingsafgiftesystemen (CV), bakken en braden, open haarden, palletkachels, BBQ’s en alle vormen van open vuur in en om het huis.

In huis doen we het vaak nog slechter dan buiten, we doen volgens hem veel dingen die slecht zijn voor onze gezondheid zonder dat we het weten. Iets dat veel later kan leiden tot gezondheidsklachten. Gebruik van simpele meetapparatuur geeft inzicht.

Boodschap van Winand

Zijn advies is probeer de vochthuishouding (RV) tussen de 40 en 60% te houden. Is de lucht droger dan 40% dan drogen slijmvliezen uit en wordt men gevoeliger voor infecties, eventuele virussen zweven dan langer in de lucht en kan het virus zich gemakkelijker verspreiden of zich hechten aan andere zwevende materie. Boven de 60% RV is een virus langer schadelijk. Bij 100% (vloeibaar water) is het weer anders: een virus in water is niet mobiel en door toevoeging van zeep valt het uit elkaar.

Winand wenst u allen schone lucht en een goede gezondheid. Wilt u met hem hierover van gedachten wisselen, dan is een afspraak snel gemaakt via winand@kleurenzo.eu.

Wijkberichten 2020 I 3