Verslag Bewonersavond, georganiseerd Wijkbelangen Emmerhout en  de werkgroep Heel Emmerhout Groen (de HEG) en de gemeente

De Schepershof
Dinsdagavond 5 november 2024

Aanwezig: meer dan 70 wijkbewoners en vertegenwoordigers van Wijkbelangen Emmerhout, de werkgroep de HEG, gemeente Emmen, zadenkwekerij Cruydt-Hoeck, Heemtuin Looackerhof en Landschapsbeheer Drenthe.

Gespreksleiding: Rudy Schuring, gebiedscoördinator gemeente Emmen

Inloop en informatie

Vanaf 18.30 is er de gelegenheid voor bewoners om binnen te lopen en zich te laten informeren over diverse groenprojecten in Emmerhout en daarbuiten. De Heemtuin Loo-Ackershof en de zadenkwekerij Cruydt - Hoeck zijn vertegenwoordigd met mooie foto’s, bloemenmengsels en informatie. De HEG presenteert zich voor de eerste keer en er wordt geestdriftig gesproken bij diverse informatieborden van projecten in de wijk. Projecten die in uitvoering zijn of aanstaande zoals de rioolreconstructie/herinrichitn van de Laan van het Kinholt en de herinrichting van de eerste twee woonerven aan de Laan van de Marel.

Rond zeven uur begint het al aardig vol te lopen en om halfacht moeten stoelen bijgeplaatst worden om alle belangstellenden in een volle zaal een plekje te geven.

Voorzitter van Wijkbelangen Emmerhout, Wytse Bouma, opent om 19.30 uur het tweede deel van de avond. In zijn welkomstwoord geeft hij aan dat het doel van de avond vooral is om bewoners te informeren over het nieuwe groenbeleid en om daarover met elkaar in besprek te gaan.

Avondvoorzitter Rudy Schuring, gebiedscoördinator van de gemeente, schetst in het kort de inhoud van de avond bestaande uit korte inleidingen van Landschapsbeheer Drenthe, gemeente Emmen, zadenkwekerij Cruydt Hoeck en werkgroep de HEG. Dan een korte pauze en daarna is er ruimte voor vragen en gesprek.

Van de avond wordt verslag gemaakt wat geplaatst wordt op de website van Wijkbelangen Emmerhout. Diegenen die een verslag persoonlijk willen ontvangen kunnen hun mailadres achterlaten bij de verslagschrijver.

Inleiding Marye Veenstra van Landschapsbeheer Drenthe 

Marye gaat in op de vraag wat biodiversiteit is en waarom vergroten van de biodiversiteit belangrijk is. Aan de hand van voorbeelden bespreekt ze het belang van het in stand houden en versterken van de biodiversiteit. De biodiversiteit van planten staat daarbij aan de basis van alle levende natuur, inclusief wijzelf. Haar centrale boodschap is dat we, mens en natuur, onlosmakelijk verbonden zijn en afhankelijk van elkaar. Dat we onszelf feitelijk tekortdoen als we de natuur verwaarlozen. De presentatie van Marye Veenstra is hier te bekijken:

Presentatie Marye Veenstra LBD

Inleiding gemeente Emmen, Anjo Geertsema

Anjo Geertsema, adviseur openbaar groen en speelvoorzieningen gemeente Emmen, haakt in op de inleiding van Marye Veenstra en geeft aan dat de gemeente de keuze heeft gemaakt om niet langer in te zetten op alleen maar intensief groenbeheer en een nette woonomgeving. De komende jaren zal een natuurvriendelijker groenbeheer worden uitgerold over Emmen en dus ook Emmerhout waarin de biodiversiteit in de groenvoorzieningen meer wordt ondersteund en gestimuleerd. De gemeente doet sinds dit jaar mee met de landelijke actie Maai Mei Niet en de actie Steenbreek. Zie voor meer informatie over Maai Mei Niet de website: www.maaimeinietnederland.nl en de website van de gemeente www.gemeente.emmen.nl/maaien

De gemeente heeft laten onderzoeken welke plekken in de wijk als eerste kansrijke plekken zijn om het nieuwe groenbeheer in praktijk te brengen. Dat onderzoek is gedaan door een van de medewerkers van Cruydt-Hoeck. Dit bedrijf is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel.

Roelof Jan Koops van de Cruydt-Hoeck licht toe op welke manier de keuze voor Maai Mei Niet-stukken in Emmerhout tot stand is gekomen. In het kort komt het hierop neer dat plekken heel erg, of meer of minder geschikt zijn om voor ecologisch beheer in aanmerking te komen. De geschiktheid wordt bepaald aan de hand van zaken als natte of droge plek, zoninstraling of schaduw, voedselrijke of arme grond. Aan de hand van deze en meer factoren zijn alle openbare groenruimtes ingedeeld en is de keuze gemaakt om op die plekken niet te maaien tot de zomerperiode van 2024.

Afhankelijk van de genoemde factoren stelt Cruydt-Hoeck zadenmengsels samen die het best gedijen op de plekken. Doel van het zaaien is terugbrengen voedselrijke vegetatie voor insecten die, aansluitend op de inleiding van Marye Veenstra de verbetering van de biodiversiteit, die gebaat zijn bij een bloem- en plantenrijker woonomgeving.

Anjo Geertsema geeft verder nog aan dat voor 2025 de volgende activiteiten zichtbaar zullen zijn: De stukken voor Maai Mei Niet worden afgeplagd. En op de 'kale grond' worden de zadenmengsels uitgezaaid. Daarnaast krijgen ook de speelplaatsen in de wijken meer aandacht. De gemeente wil de komende jaren inzetten op grotere en centrale speelplaatsen in de wijk waarin de jeugd naartoe kan. Op die die plekken zal meer aandacht komen voor de natuurlijke inrichting die ook bijdraagt aan vergroting van de biodiversiteit.

Ten slotte geeft Anjo Geertsema, op een vraag vanuit buurtvereniging de Kap,  aan dat initiatieven van bewoners kunnen rekenen op steun van de gemeente. Als het over financiële steun gaat zegt hij dat de gemeente met Wijkbelangen heeft afgesproken dat groeninitiatieven van bewoners via Wijkbelangen in een plan van aanpak bij de gemeente aangeboden worden. De plannen worden beoordeeld en na overleg / goedkeuring ondersteund, Per wijk is er € 5000,- financiële ruimte voor bewonersinitiatieven beschikbaar. De gemeente vindt draagvlak voor de plannen door de omwonenden belangrijk. 

Marye Veenstra gaat daarna nog kort in op drie wijkinitiatieven die in uitvoering zijn of nog in ontwerpfase zijn. Het gaat over de bijensnelweg, de ecologische zone tussen Eekharst en Marel en over het idee voor 'natte natuur' in Emmerhout tussen Kinholt en Iemenhees. Deze drie projecten worden opgenomen in het eerste plan van aanpak van werkgroep de HEG.

Fred Bogers, lid van werkgroep Heel Emmerhout Groen / de HEG
introduceert voor de pauze nog de wijkwerkgroep die is ontstaan als antwoord op de gemeentelijke uitdaging om als wijkbewoners meer te doen met groen. Bestaande initiatieven zijn nu samengebracht in één werkgroep om te laten zien dat Groen Kun Je Doen! meer is dan de hobby van enkele bewoners. Initiatieven die niet bekend zijn bij de werkgroep worden opgeroepen zich aan te sluiten.

Het gesprek

Na de pauze volgt een levendig gesprek waarin bewoners veel vragen hebben en ook kritische kanttekeningen plaatsen bij het niuewe beleid en beheer. De volgenede zaken aan de orde.

  • De overstortvijver aan het eind van de Laan van de Eekharst.

Bewoner die daar dichtbij woont is enthousiast over de omvorming van een deel van de groenstroken tot een natuurlijker ingerichte strook met oog voor vergroting van de biodiversiteit.

  • Er wordt een vraag gesteld over begrazing door schapen in delen van Emmerhout.

Deze manier van groenonderhoud wordt voortgezet. In verband met de reconstructie van de Laan van het Kinholt is deze plek voor schapen tijdelijk uit het programma gehaald.

  • Er wordt gevraagd naar het maaibeleid en specifiek op het kruispunt Houtweg / Iemenhees. Bewoner geeft aan dat met name op dit soort punten aandacht blijft voor verkeersveiligheid en goed zicht voor alle weggebruikers.

De gemeente geeft aan dat ze daarom in het maaibeleid kort-gemaaide stroken langs wegkanten / fietspaden heeft opgenomen.

  • Bewoner geeft aan dat tot haar verbazing een mooi bloemrijk stuk groen ineens is afgemaaid. Dit betrof een heuveltje langs het fietspad aan de Laan van het Kwekebos.
  • Maai Mei Niet aan het Waal. Naar aanleiding van de ervaringen van het eerste jaar Maai Mei Niet rond de appartementengebouwen worden ter plaatse de volgende waanpassingen aangebracht.
  • De gemeente zal grasstroken direct om de gebouwen intensief maaien zodat noch bewoners, noch én onderhoudspersoneel gemakkelijk toegang blijven houden rondom het gebouw. Daarnaast zullen langs de omliggende paden grasstroken intensief gemaaid blijven worden. Verder zullen in het terrein stukken gras afgeplagd worden oom de grond te verschralen die daarna ingezaaid worden.
  • Hoe zit het met de bijensnelweg bij het appartementencomplex? Dat blijft en is net opnieuw ingezaaid.
  • Bewoner geeft aan dat er overlast is van auto’s die over het fietspad en de groenstroken rijden aan de achterzijde Lemzijde en Laan van de Bork. Antwoord van de gemeente: dat keuren we uiteraard niet goed maar is feitelijk gedrag van bewoners waar je elkaar op kunt aanspreken. Mocht het echt voortdurende overlast veroorzaken of de groenstroken lijden er zichtbaar onder dan kunnen we wel laten controleren door de BOA’s en / of de situatie laten bekijken door de verkeersdeskundige.
  • Bewoner geeft aan dat er sprake is van overlast rond het sportplein, wat gaat de gemeente daarmee doen? Antwoord: wat de gemeente niet gaat doen is het sportplein verwijderen. Bij de realisering van het sportplein was er draagvlak om dat daar te doen. Wat de gemeente natuurlijk wel vervelend vindt is dat bewoners overlast ervaren. Die overlast zal op een ander manier aangepakt en aangepakt moeten worden dan het verwijderen van het sportplein. De aanpak daarvan moet in overleg met bewoners, Wijkbelangen, Sedna en gemeente tot stand komen.
  • Bewoner vraagt naar uitvoering van het nieuwe maaibeleid. Ze geeft aan dat de bijensnelwegen al meermalen, onbedoeld misschien, gemaaid zijn terwijl dat niet had gemoeten. Antwoord van de gemeente: Dat klopt. Om het maaien beter te kunnen uitvoeren worden er veranderingen doorgevoerd. Tot nu toe werd het maaien aanbesteed in één groot contract voor de gemeente. Dat gaan we nu anders doen. Het beheer van de “bijzondere plekken” worden uit het grote contract gehaald en met kleinere aannemers uitgevoerd. Daardoor zijn we beter in staat om maatwerk te leveren en worden vergissingen hopelijk uitgesloten. Maar dat het nooit meer fout kan gaan is niet te garanderen.
  • Bewoners vragen naar de ecologische zone Laan van de Marel / Laan van de Eekharst.

De gemeente is verschillende malen benaderd met vragen / klachten over deze strook. Tot nu toe horen we daar weinig over terug en schort het aan communicatie hierover. Hoe kan dat, dit levert ergernis op en verkleint draagvlak voor de ontwikkelingen in dit gebied.

Antwoord van de gemeente: ja het is goed om goed aandacht te hebben voor de vragen en klachten van omwonenden om het draagvlak met name van de direct omwonenden voor de ecologische zone te vergroten. De gemeente gaat een bijeenkomst met de omwonende te organiseren. Rudy Schuring, gebiedscoördinator en Anjo Geertsema beleidsadviseur openbare ruimte nemen daarvoor heet initiatief.

  • Bewoner Laan van de Bork vraagt de gemeente om een kleine groenstrook tussen zijn woning en de speelplaats naast zijn woning in oude staat terug te brengen. Deze kleine groenstrook voorkwam veel zandoverlast. Antwoord van de gemeente: we maken een afspraak om de situatie te bekijken en te beoordelen.
  • Bewoner Sschuine kapwoningen vraagt naar de verwerking van het regenwater in de wijk. Nu loopt dat over het algemeen snel weg in de riolering, kan dat ook anders, bijvoorbeeld met een wadi ergens in de straat? Antwoord van de gemeente en antwoord van Landschapsbeheer Drenthe. De gemeente: ja daar staan wij open voor, laat bewoners met een idee komen. Zie daarvoor ook het onderwerp plan van aanpak in de wijk.

Landschapsbeheer Drenthe. Bewoners kunnen natuurlijk ook zelf wat doen.  Veel tuinen zijn tegenwoordig “versteend”. Een deel van die verstening inruilen voor groen helpt het water zich een weg te vinden in de bodem in plaats van in de riolering. De buurt kan bijvoorbeeld aansluiten bij de actie steenbreek of tegelwippen.

  • Bewoner sluit daarop aan met de opmerking dat ook schuttingen vervangen kunnen worden door heggen. Deze opmerking wordt van diverse kanten ondersteund.

De laatste vragensteller

  • Bewoner maakt melding van recente krantenartikelen waarin het bijvoeren van vogels in de winter ook negatieve kanten heeft doordat veel producenten van vetbollen een zaadmengsels “vervuilde” producten gebruiken. Antwoord van Landschapsbeheer Drenthe: als tuineigenaren met elkaar kun je daar zelf ook een oplossing voor bieden door het voedselaanbod in je eigen tuin te vergroten door inrichten van de tuin waarin ook planten en zaaigoed en plek krijgen die in de winter zorgen voor de zaadjes die ze anders uit vetbollen en gekleurde netjes halen.

Daarmee wordt de bijeenkomst afgesloten en wordt iedereen bedankt door de voorzitter van de avond. Het verslag van de bijeenkomst wordt op de website van Wijkbelangen Emmerhout geplaatst en iedereen die persoonlijk een verslag wil ontvangen kan zijn / haar contactgegevens nog achterlaten bij de notulist van dienst.

Fred Bogers
werkgroep de HEG
p/a Wijkwijzer Emmerhout, 0591 - 67 59 58
wijkwijzer@wijkbelangenemmerhout.nl