Samen met haar moeder, zusje en 2 katten woont ze aan de Laan van de Bork. Ik spreek Noor (10) in de herfstvakantie, want ze is best druk met van alles. Natuurlijk gaat ze naar school, ze zit in groep 7 van de Kubus. Maar met haar werk als loco-kinderburgemeester heeft ze al een behoorlijk volle agenda. Onder de nieuwsgierige blik van kat Oscar vertelt Noor over haar rol in onze gemeente. Samen met 19 andere kinderen zit zij in de kindergemeenteraad.
(foto: Hilde van der Horst-de Jong)
Kindergemeenteraad
Een ‘kindergemeenteraad’, wat is het en hoe kom je daarin. Noor vertelt er enthousiast over. Ze is er ook heel serieus mee bezig, ons gesprek heeft zij goed voorbereid. ‘Toen er een oproep kwam van de gemeente wie lid wil worden van de eerste kindergemeenteraad kon je jezelf aanmelden. Je moest jezelf presenteren met een filmpje, een poster, een foto of op een andere manier. En dan ook vertellen over je ideeën wat je voor de kinderen zou willen doen.’ En ideeën heeft Noor genoeg. De kindergemeenteraadsleden zijn allemaal voor 1 jaar benoemd. Ze worden vanuit de gemeente begeleid. De kinderen hebben zelf gestemd wie van hen de kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester werd. Een belangrijk moment was de beëdiging door burgemeester van Oosterhout. Heel officieel. Onlangs is er een film gemaakt over de kinderraad. Zo wordt het meer bekend bij alle kinderen en kunnen die gemakkelijker contact opnemen met de kinderraadsleden.
Waar praten ze over?
Inmiddels zijn er een paar bijeenkomsten geweest met alle kindergemeenteraadsleden en de kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester. Ze vergaderen met elkaar over allerlei onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn. En natuurlijk wat je kunt doen om dingen te verbeteren. Zo maakt Noor zich hard voor de veiligheid van kinderen. Ook pesten is een thema. In werkgroepjes werken ze zo’n thema dan uit. ‘We zijn van plan om met een paar kinderen presentaties te geven in verschillende scholen over wat je zou kunnen doen als je met pesten te maken krijgt. Niet alleen in Emmerhout, maar ook in de andere scholen in onze gemeente.’ Want Noor is loco-kinderburgemeester voor de hele gemeente. Daarnaast is er ook nog een kinderraad speciaal voor Emmerhout, net als in andere wijken en dorpen.
Schone leefomgeving
Noor noemt meer voorbeelden waar ze met elkaar over praten. Over een schone leefomgeving bijvoorbeeld, en hoe het met de speeltuinen zit. Veel groen vindt ze ook belangrijk en dat dit niet te veel verandert door er gebouwen op te zetten. Ook de schoolpleinen moeten ruim zijn en met genoeg schaduwplekken. Elke maand komen ze een keertje bij elkaar en praten hier dan over. ‘Maar vooraf moet je er natuurlijk wel over nadenken. Anders weet je niet wat je erover moet zeggen.’ Ideeën speciaal voor Emmerhout geeft Noor door aan de kinderraad van Emmerhout, bijvoorbeeld over de verkeersveiligheid bij school.
Naast de ‘gewone’ vergaderingen doen ze ook andere dingen. Om elkaar beter te leren kennen gingen ze naar FC Emmen, met ontvangst in de skybox. Erg leuk natuurlijk.
Op mijn vraag wat Noor vindt van haar loco-burgemeesterschap zegt ze ‘Ik vind het heel leuk. Zo kan ik misschien iets doen voor andere kinderen en ook dingen leren.’ Ook lijkt het haar erg leuk als de koning komt om zijn verjaardag te vieren. Noor hoopt natuurlijk dat de kinderraad uitgenodigd wordt. En dat zou zomaar eens kunnen.
Wijkberichten Emmerhout 2023 I 4