De Randweg liep in het verleden van Emmerschans, door wat nu Emmerhout is, naar de Oude Markeweg (nu fietspad). Cees Akker geboren in 1934 bracht zijn kindertijd door aan de Randweg op nr. 31. Hij is inmiddels op leeftijd maar heeft nog een helder verstand. Ik bezocht hem dit najaar in zijn huidige woonplaats Schoonoord. Cees werd geboren in Weerdingermond en verhuisde samen met zijn zeven broers en zus Stientje op 5-jarige leeftijd naar Randweg 31. Zijn vader was die zomer daarvoor overleden.

(eigen foto - moeder voor de woning aan de Randweg 31)

Elektrisch licht

Het was de helft van een nieuwe dubbele woning. De verhuizing had nogal wat voeten in de aarde omdat de Randweg er nog niet was. Voor de woningen lag een groot heideveld. Via het bouwland van Wösten aan de achterkant kon de verhuiswagen bij de woning komen. De woning had een klein wonder, er was namelijk elektrisch licht. Cees herinnert zich dat hij heel vaak de schakelaar heeft omgedraaid om het wonder van het licht te beleven. De woning had nog geen stromend water en toilet. Via de bijkeuken met de waterput en poepdoos - die wekelijks geleegd moest worden – kwam je in de keuken. Via een trap in de keuken kon je naar boven. De woning was opgeleverd met twee grote getimmerde bedden waar de 7 jongens sliepen. De kleine slaapkamer op zolder was voor grote broer Eiso die er met zijn vrouw Rebecca sliep. Moeder sliep beneden met Stientje.  De woonkamer werd verwarmd met een turf gestookte kachel. Cees herinnert zich dat er in de winter altijd een flinke berg turf in de tuin lag.

VV Emmerschans
Het gezin Akker met 9 jongens was een echt mannengezin. Geen wonder dat er altijd werd gevoetbald en dat veel over voetbal gesproken werd. De jongens voetbalden allemaal bij vv Emmerschans, de club die later opging in EHS’85. In de beginjaren speelden er drie Akkers in het eerste elftal. Na de wedstrijd was huize Akker altijd vol voetballers en luidruchtig werd de wedstrijd nabesproken. Als het even kon stond moeder langs de lijn bij de wedstrijden van haar voetballende zonen.

Alles te voet
Cees ging naar de lagere school in Emmerschans. Dit gebeurde te voet zoals alles te voet ging. Ook toen hij later naar de ULO in Emmen ging. De Randweg oversteken, over de heide naar de Oosterstraat, ter hoogte van het zandmeertje door het bos naar de Boslaan en dan naar de ULO-school. Toen hij een jaar of dertien was, won zijn moeder een prijs in de loterij. Hij mocht de prijs ophalen aan de Noorderstraat. Daar aangekomen zag hij dat de hoofdprijs een fiets was. Hij moest nog wel een keer op en neer naar huis lopen om zijn moeder te vragen of het een heren- of een damesfiets moest worden. Het werd een herenfiets voor Cees!


Wijkberichten Emmerhout 2021 I 4