Een jubileumjaar voor het Kabouterpad. Alle reden om met de beheerders Jolanda en Eric terug te kijken, en hoe het nu gaat. En ook: wat zijn de plannen?
Het Kabouterpad bestaat alweer 15 jaar. Het initiatief voor dit pad werd genomen door Meta Korving. Onlangs is zij overleden. Meta woonde aan de Laan van de Bork, pal tegenover het pad waar het begin is van het Kabouterpad. Zij zorgde ervoor dat er een bewegwijzerd pad kwam, met op de houten routepaaltjes een afbeelding van een kabouter. Aan de route staat sinds kort een grote, kleurrijke kabouter die naar haar is vernoemd. En zoals het gaat in de natuur, de paaltjes raakten aan verval onderhevig. Onderhoud en vernieuwing was nodig en dat werd voor Meta toch wel een beetje te veel.
Meta Korving 1949 - 2024
'Het was een wandelroute, nu is het een belevingsroute'
Aan de slag
Een paar huizen verderop wonen Jolanda en Eric (beiden 54) en regelmatig kwamen ze Meta tegen bij het uitlaten van de honden. Zij boden hun hulp aan en werden steeds enthousiaster over het Kabouterpad. En zo gingen ze aan de slag, samen met een vaste groep van 7 vrijwilligers. De route werd flink onderhanden genomen. De oude paaltjes werden vervangen door nieuwe exemplaren en het aantal grote kabouters langs de 2 kilometer lange route - binnendoor 1 kilometer - werd uitgebreid. ‘Inmiddels staan er 14 van die prachtige houten beelden, door een woodcarver gemaakt’, vertelt Eric. ‘En het laatste beeld werd geschonken door de gemeente’, vult Jolanda aan.
Activiteiten
Natuurlijk kun je de route altijd lopen, maar er zijn ook speciale activiteiten. Een paar keer per jaar wordt de route extra mooi aangekleed met heel veel kleine kabouters en dieren. Er worden prachtige tafereeltjes gemaakt. Deurtjes in boomstammetjes bijvoorbeeld en er hangen waslijntjes met kabouterkleertjes. Allemaal gemaakt door de vrijwilligers. Ook lopen er dan manshoge kabouters rond in prachtige pakken. Vooral de peuters vinden het prachtig. Inmiddels heeft het Kabouterpad al aardig wat bekendheid opgebouwd. Er komen veel bezoekers op af.
(foto: Hilde van der Horst-de Jong)
Drijfveren
Op mijn vraag wat hen beweegt dit allemaal te doen komt een gezamenlijk antwoord: ‘Het is zo fijn om die jonge gezinnen dit samen te laten beleven. Die peuters die aan de deurtjes kloppen… de vrolijke kinderstemmen, de ouders en opa’s en oma’s die er zo van genieten. En lekker in de natuur. Achter beeldschermen zitten ze al genoeg.’ En belangrijk ook: het is voor iedereen. Het is gratis en wie iets kan missen kan een vrijwillige bijdrage in de pot doen.
Natuurlijk zijn ze er flink wat tijd aan kwijt, en het moet wel allemaal gebeuren naast hun dagelijkse werk. Maar samen met de vrijwilligers lukt dit goed. ‘En de samenwerking met anderen is ook heel waardevol. Staatsbosbeheer helpt bijvoorbeeld bij het plaatsen van de beelden en Wijkbelangen doet de financiële zaken. En Jumbo Emmerhout sponsort iets lekkers voor de kinderen. Mooi toch?’
Plannen
Om het jubileum te vieren komen er na de zomer speciale activiteiten. Maar er komt ook iets geheel nieuws, hier wordt nog aan gewerkt. Via een QR-code kunnen er dan filmpjes worden bekeken bij de tafereeltjes in het bos. ‘Dit kan omdat er opnieuw geld uit de Burgerbegroting beschikbaar is gesteld. Sowieso heeft de Burgerbegroting heel positief gewerkt voor het Kabouterpad. Zonder dat had het niet zo mooi kunnen worden.’
(foto: Hilde van der Horst-de Jong)
Wijkberichten Emmerhout 2024 I 2