Elke laatste donderdag van de maand komt de spelbus Angelslo of Emmerhout in. De spelbus is een bus vol sport- en spelmateriaal, die op elke gewenste locatie neergezet kan worden. Het is een initiatief van de Buurtsportcoaches Emmen Oost en Welzijngroep Sedna.

foto: Lilian Groote

Kinderen in beeld en in beweging

In de coronatijd, die hopelijk acht ons ligt, ontstond de wens voor een spelbus in ons werkgebied 'Emmen Oost'. Veel kinderen zaten thuis en speelden niet meer buiten. En nog zien we ze niet meer bij onze sport- en spelactiviteiten. Maar we willen graag (weer) met de kinderen in contact komen om hen in beweging te krijgen. We zien in het algemeen weinig kinderen op straat. En we horen dat we een heleboel kinderen niet zien omdat ze niet ver van huis mogen. Ouders vinden het niet veilig genoeg dat kinderen naar bepaalde plekken gaan of drukke straten moeten oversteken.

Mobieler en flexibeler

Met een bus vol spelmaterialen kunnen we kinderen opzoeken. Zo zijn we mobieler maar vooral ook flexibeler. Op elke laatste donderdag van de maand zoeken we in Emmerhout of Angelslo een plek voor de spelbus. Die plek kiezen we zelf, maar het gebeurt ook wel dat we gevraagd worden om eens in een bepaald woonerf te komen. Een paar dagen van te voren worden er flyers in de buurt verspreid en wordt onze komst aangekondigd op Facebook. Ook op de website ‘Actief in Emmen’ is te lezen waar we staan met de bus.

Mooie samenwerking

Door de spelbus is er een mooie samenwerking ontstaan tussen Sedna en de Buurtsportcoaches. Door sport en bewegen als middel in te zetten komen we ook in contact met inwoners van de wijk. Tijdens de sport- en spelactiviteiten gaat de buurt- of jongerenwerker van Sedna in gesprek met de volwassenen die op het geluid van spelende kinderen en de gezellige muziek afkomen. Of ze maken een rondje door de buurt om gesprekken aan te knopen. Zo horen hoe het met bewoners gaat, waar ze blij van worden of waar behoefte aan is.

Vrijwilligers gezocht

Op dit moment mag de spelbus alleen gereden worden door buurtsportcoaches. De bus is namelijk eigendom van de gemeente. Uiteindelijk willen we graag een eigen spelbus, die dan ook gereden mag worden door vrijwilligers. Op die manier kan de bus vaker dan één keer in de maand gaan rijden. Hiervoor is financiering nodig en daar wordt aan gewerkt. Maar wijkbewoners die graag willen helpen bij sport- en spelactiviteiten of in gesprek willen met mede-wijkbewoners zijn al van harte welkom en kunnen zich melden.

Planning

Voor de zomervakantie staat de bus nog op donderdag 30 juni in Emmerhout aan Het Waal (bij de rode voetbaldoelen). De planning voor na de zomervakantie wordt nog gemaakt.

Voor meer informatie

Buurtsportcoach Monique Bruins

bscemmenoost@emmen.nl of 06 – 524 900 47

https://www.actiefinemmen.nl/de-spelbus


Wijkberichten 2022 I 2