Het is donderdagmorgen wanneer ik de sporthal van Emmerhout binnenwandel. In de kantine staat een vrouw achter de bar wat te kletsen met een klant, die wellicht geniet van een heerlijke vers gezette bak koffie. In de sporthal is een schooljuf al druk bezig. Om de sporthal te verdelen in drie gelijke delen laat ze twee scheidingswanden zakken. Dit zijn de voorbereidingen voor de schoolkinderen want die komen straks gymmen zegt ze.

In het eerste gedeelte van de sporthal komen wat mannen en vrouwen in sporttenue binnengewandeld. De een gaat zitten en de ander treft alvast de voorbereidingen om een drietal speelvelden klaar te maken zodat men straks kan gaan badmintonnen. Ik stel mij aan de sportievelingen voor en zeg waar ik voor kom. Een aantal spelers komen mij wel bekend voor. Een van hen is bijvoorbeeld Bé Timmer die jarenlang als buurtwerker van Sedna ook in Emmerhout heeft gewerkt.foto: Hilde van der Horst-de Jong

Minimaal 12 spelers

Terwijl op de achtergrond het geluid van spelende kinderen duidelijk hoorbaar is worden de verschillende teams gevormd en begint men met het badmintonnen. Van de drie velden zijn er twee bezet. Dit betekent dat men nog wel wat extra aanloop zou kunnen gebruiken. ‘Het mooiste zou zijn minimaal twaalf sporters,’ vertelt Bé, ‘maar liever meer, want dan is er ruimte om even uit te rusten.’ Om de tijd goed in de gaten te kunnen houden wordt er een wekker gezet en begint het spel.

Plezier staat voorop

Het is iedereen vooral te doen om het plezier, maar de punten die gemaakt worden tellen zeker mee. De wedstrijd, die zich afspeelt voor mijn neus, gaat gelijk op en maakt dan ineens een sprongetje van 2-2 naar 2-5. Het spel gaat alle kanten op, net als de punten. Op een gegeven moment staat het zelfs 18 tegen 18. In elke andere sport zou het publiek helemaal uit zijn plaat gaan maar hier blijft de gemoedelijkheid de boventoon voeren en gaat het richting een eindspel.

Beetje reclame

Wie er heeft gewonnen is niet zo heel belangrijk, uiteindelijk is het bewegen met en tegen elkaar het belangrijkste. De badmintonners hebben de redactie van Wijkberichten gevraagd of er wat reclame gemaakt zou kunnen worden voor deze club actievelingen. Door bijvoorbeeld een artikel over hun activiteit te plaatsen. Aan dat verzoek wordt bij deze gehoor gegeven. Samen hebben ze er veel plezier in en dat willen ze ook graag blijven doen. En dan is wat meer aanloop ook heel belangrijk. Zoals gezegd zijn er op dit moment 2 van de 3 velden bezet dus is er ruimte voor meer recreatieve sportievelingen.

Donderdagochtend*

In een nagesprek met Bé Timmer vertelt hij mij dat men welkom is op de donderdagochtend van half elf tot twaalf uur. De kosten zijn twee euro per keer. Men moet wel zijn of haar eigen racket meenemen. Na afloop kan er gedoucht worden. Tegen iedereen die interesse heeft, zou ik zeggen, ga eens kijken op de donderdagmorgen en doe gewoon eens een keertje mee. De eerst keer is helemaal gratis. Voor wie meer informatie wil hebben: je kunt altijd met de goedlachse Bé Timmer bellen. Zijn nummer is 0591-621 957 en hij zal je zeker antwoord kunnen geven op al je vragen.


* Vanaf seizoen 2022-2023 is het badminton verschoven naar de vrijdagochtend, 9.00 - 10.30 uur in Sporthal Emmerhout. Voor meer info: Bé Timmer, 621 957

Wijkberichten 2022 I 2