De coronatijd leert ons hoe belangrijk een goede conditie is. En juist in deze tijd staat voor ouderen de seniorensport stil. Ik heb een gesprek met Harma Bos. In De Schanskuil in Emmerschans begeleidt zij een groep ouderen als seniorensportleidster. Voordat ik sportgroepen ging leiden, werkte ik bijna 25 jaar bij het Dierenpark. Mijn opleiding op de Tuinbouwschool in Frederiksoord sloot mooi aan bij mijn werk in de tropische kassen. Later werd ik medewerker educatie en bedenker en uitvoerder van programma’s. ‘Vóór ik 40 ben, wil ik of schoonheidsspecialiste of sportinstructrice worden’ zei ik altijd. Het werd sportleidster.  Mijn ouders waren zelf geen sporters, maar stimuleerden hun kinderen hierin wel. Ik heb zelf veel aan gymnastiek en handbal gedaan.

(Foto: Ted Schilder)

Luie gymjuf

In 2005 volgde ik een opleiding voor aerobics / steps bij de K.N.G.U. Later volgde ik de opleiding tot Les Mills instructeur, Boby-Vive.  Les Mills is een voormalige Nieuw-Zeelandse atleet, die groepfitnessprogramma’s op muziek ontwikkelde.  Spottend wordt gezegd bij de Gym Unie: Les Mills is voor luie gymjuffen. Toch volgde ik de opleiding, want ik wilde alles meemaken. Ik vond het stimulerend.  Lekker uit je dak gaan met jongeren vind ik helemaal geweldig.  

Seniorensportleider

Op een dag las ik in de krant: ski-fit-trainer gevraagd. Skiën is niets voor mij, want ik heb hoogtevrees, maar ik zie wel bewegingen erbij. In de groep zaten mensen van 28 tot 80 jaar. Ik merkte daar dat het werken met wat ouderen erg leuk is. In 2012 volgde ik daarom bij het CIOS in Heerenveen een opleiding voor seniorensportleider: meer bewegen voor senioren. Ik liep stage bij seniorensport Emmen en leerde Petra van den Bosch en Tineke Tjapkes kennen. En ook Aleida Meijerink die in Oosterhesselen lesgeeft. Aleida wilde ermee stoppen en ik kon haar groepen overnemen. Ook Petra en Tineke hadden groepen voor me. Ouderen zijn trouwe sporters. Bij hen is het sociale belangrijk. De groepen bestaan meestal uit vrouwen. Bij de seniorengroep in Emmerschans zijn gelukkig ook mannen.

Drenthe Beweegt Door

Naast conditie, kracht en balans kan ik ook oefeningen geven waardoor je lenig blijft om zelf je sokken uit te doen of je billen af te vegen.  Ik doe het bewust op een ‘tralala-manier’. Het lijkt nonchalant. Stagiaires denken soms: ‘Ze doet maar wat’. De oefeningen zijn gericht op sociaal contact, elkaar aankijken, elkaar aanraken. Het enige contact dat sommige ouderen hebben is de seniorensport. In het programma Drenthe Beweegt Door, elke dag om 10.00 uur op RTV Drenthe, ben ik ook regelmatig te zien. De senioren vonden dit in het begin leuk, maar ik merk dat ze na een tijdje afhaken. Ze missen het echte sociale contact.

Hersentraining

Stoelgym is voor minder mobiele mensen soms net zoveel sport als voor jongeren een wedstrijdje handbal. In het begin dacht ik ‘stoelgym, hmm, wat kun je nou met een stoel?’, maar het is het allerleukste. Seniorengym is tegelijk een hersentraining. Allerlei oefeningen kun je samendoen om de hersenen lekker te laten kraken. Ook erg belangrijk en leuk. Ik heb ook een keer een cursus van Olga Commandeur gehad. Ze had een mooie uitspraak: ‘Zijn we oud, omdat we niet meer spelen, of spelen we niet meer en zijn we daarom oud?’

Na het gesprek met Harma begrijp ik wat bekenden mij over haar vertellen: een heerlijk gekke, enthousiaste, sociale, sportieve maar vooral deskundige sportleidster.

Voor meer informatie
Harma Bos, M 06 – 294 388 87 of De Schanskuil T 624 876


Wijkberichten 2021 I 2