‘Een beleeftuin waar iedereen zich laat verrassen door de natuur’. Vanuit de burgerbegroting heeft Monique van Waardenburg vorig jaar een bedrag van € 20.142,00 toegekend gekregen voor het realiseren van een beleeftuin. Ik ben benieuwd hoever het staat met de plannen en wat haar beweegt om zo’n project op te zetten. Monique (52) is het type van ‘zelf de handschoen oppakken’, dat wil zeggen: je als inwoner verantwoordelijk voelen voor de plek waar je woont.

(foto: Wytse Bouma)

De leukste straat van Delft

Zelf heeft zij in haar persoonlijke leven blijk gegeven niet wars te zijn van avontuurlijke stappen. Na de middelbare school studeerde zij voor fysiotherapeute en werkte een jaar in IJsland, emigreerde als voormalige Rotterdamse naar Frans-Guyana en kwam uiteindelijk via Delft in Valthe terecht. In Delft ontving zij in 2008 de aanmoedigingsprijs voor de titel ‘de leukste straat van Delft’. In de straat waarin zij kwam te wonen, heerste een grimmige sfeer. Tevens was het veldje waaraan zij woonde zeer vervuild. Samen met de buurtkinderen heeft zij het initiatief genomen voor een Fleurop Actie en daarmee de buurt opgeknapt. Het was een groot succes, de kinderen raakten betrokken en de buurtbewoners kregen hierdoor steeds meer contact met elkaar.

Nieuw initiatief

Sinds 2014 woont Monique in Emmerhout. Al snel raakte zij betrokken bij het voormalige bewonersbedrijf ‘Op Eigen Houtje’. Zij zag dat de tuin rondom de school er verwaarloost bij lag en nam het initiatief om hier iets aan te doen. Zelf heeft zij geen groene vingers en legde daarom contact met het Terra College. Zij kreeg een klein budget van het bewonersbedrijf en wist meerdere inwoners hiervoor te interesseren. Toen het bewonersbedrijf echter op hield te bestaan en de nieuwe eigenaar niet zoveel interesse had in het project, was de burgerbegroting een optie voor een nieuw initiatief.

Geschikte locatie

Monique diende het idee voor een Beleeftuin in en ging samen met haar tuingroep op zoek naar een geschikte locatie. Die vond zij uiteindelijk achter het leegstaande gebouw van de sportschool Popping. Een plek, die educatief moet gaan inspireren, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar het natuurbewustzijn kan worden vergroot. Allemaal elementen die Monique van waarde vindt. De omwonenden hadden in eerste instantie problemen met de locatie van haar initiatief. Het is een plek waar jongeren zich graag verzamelen en voor overlast zorgen. Monique had haar succesvolle ervaring met haar buurtbewoners in Delft en ging in gesprek. Het heeft zich ten goede gekeerd en nu wordt er meegedacht door de buurtbewoners.

Er moet nog veel gebeuren

Het ontwerp is af en binnenkort volgt weer een gesprek met de gemeente en de buurtbewoners. De streefdatum voor de oplevering is mei/juni 2020. Voor het zover is moet er veel gebeuren. Grond moet worden afgevoerd en vernieuwd. Nieuwe beplanting erin en mogelijk ook wat groentebakken. Het wordt geen ‘zichttuin’, omwonenden mogen erbij en er zelf ook iets mee doen…. Hoe moet nog worden uitgewerkt.

Monique is enthousiast over de vorderingen. Ik zie een tuin groeien, die een aanwinst zal zijn voor onze wijk.

Wijkberichten 2019 I 5