In Wijkberichten Emmerhout wordt al jaren geadverteerd door Massagepraktijk De-Lan van Derk Lanting. Toch is hij niet erg bekend in de wijk. Hij werkt in stilte. Hoog tijd om eens met hem te gaan praten.

Derk Lanting (Zweeloo 1957) was aanvankelijk werkzaam als administrateur bij defensie. Rond zijn vijftigste ontdekte hij andere kwaliteiten bij zichzelf en volgde hij een studie Shiatsu Therapie. Rond 2007 startte hij zijn massagepraktijk in Emmerhout.

Shiatsutherapie

Bij Shiatsutherapie wordt gebruik gemaakt van ‘vingerdruk’. De patiënten die met medische klachten bij hem komen, hebben vaak last van nek- en schouderpijn. In de loop der jaren heeft Derk zijn studieterrein uitgebreid. Zo is hij beter in staat is om op verschillende klachten van patiënten te reageren. Derk heeft in zijn werk een ‘holistische benadering’. Dat wil zeggen dat veel dingen in het leven met elkaar te maken hebben. Ook verschijnselen in het lichaam. Als er bijvoorbeeld een patiënt komt met nekklachten, onderzoekt Derk waar die klacht vandaan kan komen. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verkeerde stand van het bekken.

Luisteren

Derk praat ook veel met zijn patiënten. Of liever, zoals hij zegt: Ik luister veel naar mijn patiënten. In de verhalen die hij hoort, kunnen aanknopingspunten zitten voor zijn behandeling. Er moet volgens Derk een goede balans zijn tussen het mentale en het fysieke. Zo bespeurde Derk een verandering in het klachtenpatroon gedurende de coronaperiode. Er kwamen klachten die te maken hadden met het thuiswerken. Dit kwam doordat de werkplek niet goed ingericht was, zodat men een verkeerde werkhouding had. Maar ook omdat het thuiswerken spanningen met zich meebracht en dit had fysieke klachten tot gevolg.

Extra tijd

Zijn werkwijze vraagt extra tijd. Maar als je goed weet waar klachten vandaan komen, kun je beter helpen en is de patiënt er uiteindelijk beter mee geholpen. Derk Lanting adverteert in Wijkberichten Emmerhout, maar de beste reclame is de mond-tot-mondreclame van zijn patiënten.

En die reclame stopt niet bij de gemeentegrens. Zo heeft Derk patiënten uit Almelo en Enschede.

Derk is aangesloten bij de RBCZ (Registratie Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) en staat daar ingeschreven in het HBO-register. Hij heeft plezier in zijn werk en heeft, gelet op de hoeveelheid diploma’s die in zijn praktijkruimte hangen, op diverse terreinen studies gevolgd. Maar hij weet ook zijn grenzen. Het komt voor dat hij patiënten doorverwijst naar de huisarts omdat verder onderzoek nodig is.

Hobby’s

Derk is niet alleen met zijn werk bezig. Hij heeft een aantal hobby’s. Hij bespeelt een elektronisch instrument (Yamaha Tyros II) waarmee hij zijn eigen zang kan begeleiden inclusief een achtergrondkoor. Als zanger is hij actief in de Cantorij van de Grote kerk en in Capella Vocale. Gelet op de twee katten en twee honden, die in de kamer rondlopen, zijn Derk en zijn vrouw ook dierenliefhebbers. Om zijn lichaam in conditie te houden is hij regelmatig aan het hardlopen. Hij nam o.a. deel aan de 4 mijl van Emmen.

Advies

Op mijn vraag of Derk nog adviezen heeft voor de inwoners van Emmerhout zegt hij: Blijf bij jezelf. Luister naar je lichaam. Respecteer elkaar. En als laatste: Houd van jezelf, je mag er zijn!

 

Wijkberichten 2022 I 1