Berry Pullen (1974) is filiaal manager van Jumbo Emmerhout. Zijn uitdaging is, dat klanten met plezier naar de winkel komen. Om dat vast te kunnen stellen, mengt Berry zich veel onder het winkelende publiek. Hij is in Hardenberg geboren en getogen. En omdat zijn vrouw niet wil verhuizen, woont hij daar nog steeds. Hij groeide op naast een supermarkt. Daar verleende hij al vanaf zijn dertiende jaar hand-en-spandiensten. Hij studeerde economie aan de universiteit in Groningen. Na diverse bureaufuncties kwam hij toch weer terecht bij de reuring van de supermarkt.

(foto: Wytse Bouma)

Coronatijd

Met een mondkapje voor loop ik achter Berry aan naar zijn kantoor in de Jumbo winkel. ‘We kijken er niet vreemd meer van op. De klanten zijn er ondertussen ook aan gewend. In het begin hadden mensen nog wel eens een kort lontje’, zegt Berry. Maar negenennegentig procent houdt zich nu perfect aan de regels; mondkapje, handen desinfecteren en niet met z’n tweeën boodschappen doen. Wel vragen de klanten nu vlugger waar bepaalde producten staan. Tijd voor een gezellig praatje nemen de mensen niet. Men gaat voor de veiligheid. Hij merkt dat in deze tijd met name ouderen meer moeite hebben om te gaan winkelen.

Eigen initiatief

Berry Pullen heeft, voor hij bij Jumbo Emmerhout kwam, ook in andere supermarktketens gewerkt. Maar het mooie van zijn huidige functie vindt hij, dat hij hier ruimte heeft om eigen initiatieven te ontplooien. Hij mag zelf de indeling van de winkel en de presentatie van de producten bepalen. En hij kan zelf acties in de wijk opzetten. We herinneren ons de voetbalplaatjes van de plaatselijke verenigingen. Berry vertelt enthousiast over zijn werk: ‘Geen dag is hetzelfde.’ Door de corona wordt hij wel belemmerd. Je kunt nu bijvoorbeeld niet met het personeel gaan barbecueën. Ook de acties die hij samen met andere bedrijven van het winkelcentrum wil ondernemen staan op een laag pitje, of kunnen niet doorgaan.

Gevarieerd werk

Jumbo Emmerhout heeft 130 personeelsleden, waarvan 80 nog scholier zijn. Veel personeel komt uit de wijk. Berry vindt het belangrijk om goed contact met zijn medewerkers te hebben. Dagelijks rijden vrachtwagens voor om goederen af te leveren. Hij is ervoor verantwoordelijk om te controleren of de leveringen correct zijn. Aan de andere kant draagt hij er zorg voor dat producten die (bijna) over de houdbaarheidsdatum zijn, alsnog een bestemming krijgen. Zo gaan er bijvoorbeeld twee keer per week producten naar de voedselbank. En Berry Pullen moet, helaas, ook af en toe optreden als er sprake is van winkeldiefstal, of bij klanten die bijvoorbeeld ‘moeilijk doen’. Wanneer dat nodig is, neemt hij daarover contact op met de wijkagent.

Ontwikkelingen

De klanten scannen nu zelf al vaak hun producten. Hoe gaat dat in de toekomst?Berry verwacht dat het scannen over een paar jaar volledig automatisch zal gaan. Daar worden hier en daar al proeven mee gedaan. Nu kunnen we bij Jumbo nog een pakje sigaretten kopen, maar dat is over drie jaar afgelopen. Er komen steeds meer ‘Vega’ en ‘Biologische’ producten in de schappen. De openingstijden van de winkels zullen nog verder uitgebreid worden. Berry zelf denkt dat dat in de toekomst van 7.00 tot 23.00 uur zal zijn. Jumbo en Hema zijn samengegaan. Daardoor zal het productaanbod veranderen. Aan al deze veranderingen probeert Berry Pullen richting te geven. En zo te zien, doet hij dat met veel plezier en enthousiasme.


Wijkberichten 2021 I 1