(foto: Wytse Bouma)
Waarom wilde je dierenfysiotherapeut worden?
In 2013 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Ik ben een dierenvriend en ben enorm begaan met het welzijn van dieren. Daar wilde ik mijn beroep van maken. Na mijn studie heb ik de opleiding voor dierenfysiotherapeut gedaan. Aangezien ik alles in eigen hand wil houden en weet dat je je eigen succes moet creëren ben ik gegaan voor een eigen praktijk.
Hoe lang duurt de opleiding?
Je moet óf afgestudeerd fysiotherapeut óf dierenarts zijn om aan deze studie te mogen beginnen. Het is een beschermd beroep. De opleiding duurt 2 jaar, post HBO en wordt gegeven in Barneveld. Na het afstuderen kun je worden ingeschreven in het diergeneeskunderegister, daarna volgt het aansluiten bij de beroepsvereniging NVFD. Hierna ben je NVWA geregistreerd als dierfysiotherapeut en mag je jezelf ook zo noemen. Ik doe regelmatig aan bijscholing om ingeschreven te kunnen blijven staan.
Wat is dierfysiotherapie?
Fysiotherapie voor dieren is te vergelijken met fysiotherapie voor mensen. Vermoed je pijn bij jouw hond, kat? Of signaleer je moeilijk uit de mand komen of in de auto springen, veranderd gedrag, b.v. bij aaien of borstelen, ronde rug tijdens staan en gaan, niet meer willen spelen, langzamer en minder ver willen lopen, ouderdomsklachten, problemen met plassen of poepen? Is jouw huisdier onlangs geopereerd? Samen kijken we naar een behandeling die past, bij jou en bij jouw dier.
Wat kost een behandeling en wordt ze vergoed?
De tarieven voor een behandeling vind je op mijn website. Als je een huisdierverzekering hebt en aanvullend verzekerd bent dan wordt de behandeling vergoed. Neem altijd eerst contact op met je verzekeringsmaatschappij voor meer informatie
Werk je samen met dierenartsen en hondenscholen?
Ik ben begonnen in een ruimte bij Hondencentrum De TOPhond in Nieuw-Amsterdam. Dierenartsen en hondenscholen worden benaderd om met hen tot een samenwerking te komen. Als een hond kreupel loopt kun je naar de dierenarts maar je kunt ook eerst naar mij gaan. Ik schroom niet de patiënt door te sturen naar de dierenarts als dat nodig is. Ik ga niet ondoelmatig zelf behandelen, het belang van de hond, de kat en de mens staan voorop en niet mijn gewin. Ik werk als fysiotherapeut bij Cure Fysiotherapie in Emmen. Daar genereer ik mijn inkomen. Ik ben vanuit mijn hobby begonnen met dierfysiotherapie en voel geen enkele druk om een volle agenda met patiënten te hebben.
Toekomst wensen?
Mijn grootste wens is om ook hydrotherapie voor dieren te kunnen gaan aanbieden. Dit gebeurt door de hond in een aquatrainer (een grote bak met water met een lopende band onder in de bak) te plaatsen. Mijn praktijkruimte is daar al op ingericht.
Hoe ben je bereikbaar?
Ik werk op afspraak en ben telefonisch en per app bereikbaar op telefoonnummer M 06 – 40 22 30 81. Op mijn website www.dierbaardierfysiotherapie.nl vind je mijn tarieven en kun je het contactformulier invullen.
Mailen kun je naar: ditte@dierbaardierpysiotherapie.nl
Wijkberichten 2019 I 2