Het is al een tijd terug, tijdens Nederland Leest, dat ik Lies Wientjes in de bibliotheek tegenkwam. Dan wordt overal in Nederland hetzelfde boek besproken, dit keer van Annejet van der Zijl. En wat bleek, Lies had deze bekende schrijfster in de klas gehad.

Mijn belangstelling was gewekt. Wie is deze Lies, wonend aan de Laan van het Kwekebos. Ik ga bij haar op bezoek en zie meteen haar brede interesse. Boeken overal, kunst, kranten… Van oorsprong is Lies (81) een Amsterdamse. Na nogal wat omzwervingen kwam zij 22 jaar geleden in Emmerhout terecht.

(foto: Hilde van der Horst-de Jong)

Wonen in het noorden

Nadat haar vader met zijn bedrijf in Amsterdam door te weinig uitbreidingsmogelijkheden niet verder kon, verhuisde het gezin naar Roden. Lies was 19 en ging Nederlandse taal- en letterkunde studeren in Groningen. ‘Ik vond Groningen toen zo’n stijve stad’, en ook zo’n traditionele ontgroening bij de studentenvereniging, vreselijk. Het enige leuke vond ik het paardrijden bij de landelijke ruiters van Roden.’ Ze ging terug naar Amsterdam en ontmoette daar haar man. Hij studeerde dramaturgie, dat Lies als bijvak had, en zo zagen ze heel veel toneelvoorstellingen.

Inmiddels was de oudste zoon geboren. De woonbuurt in Amsterdam was niet zo geschikt voor kinderen. Buitenspelen kon bijvoorbeeld niet. Het jonge gezin verhuisde naar een dorpje dichtbij Leeuwarden en daar kwam hun tweede kind ter wereld. Beide ouders waren docent aan verschillende scholen in Leeuwarden, en Lies kreeg Annejet van der Zijl in haar gymnasiumklas. 

Na Leeuwarden ging haar tocht door Nederland verder. Haar inmiddels ex-man kon toch niet aarden in Friesland en ging terug naar Amsterdam. Voor Lies werd het Arnhem, waar ze een tijdje woonde in een startende woongroep. In Arnhem ontmoette ze opnieuw Annejet en praatten ze gezellig bij op een Arnhems terras.

Cultuur

Lezen is een enorme liefhebberij van Lies. ‘Ik ben lid van 3 leesclubs, 2 voor literatuur en 1 voor geschiedenis’. Dat is in haar huis ook goed te zien: boeken, kranten, ze liggen overal. Heel leuk vind ik ook de poster die op een kastdeur is geplakt. Een oud exemplaar dat indertijd hing bij haar favoriete Boeken Top 10 in de bibliotheek. Met als onderschrift ‘Literatuurminnares’. Maar ook kunst heeft haar belangstelling. Aan de wanden zie ik diverse schilderijen. Heel persoonlijk is het portret van haar twee kleinkinderen, geschilderd door de Emmense kunstschilder Paul Meijering.

Emmerhout

Lies gaf inmiddels op allerlei plekken Nederlandse les, voornamelijk in het volwassenenonderwijs; in Coevorden, Hoogeveen, Assen en Emmen. ‘Ik was een handelsreizigster in Nederlandse taal. Ik woonde in een klein boerderijtje op Schimmelarij, dichtbij Veenoord, dus ik moest altijd met de auto naar het werk. En dat is nou juist het soort reizen waar ik niet van houd. Dan is wonen in Emmen toch een stuk beter’. Emmerhout bevalt haar heel goed. Een fijn huis, en met een heerlijke, bosachtige tuin. Het enige nadeel is dat de vele buurtkatten haar tuin erg prettig vinden voor hun behoeften.

Waardering

Veel waardering heeft ze voor alles wat er voor/door de inwoners van de wijk gebeurt, het wijkblad, er is aandacht voor de mensen. Ook qua cultuur heeft Emmen genoeg te bieden, het Filmhuis bijvoorbeeld, en ze gaat graag naar Rue de la Gare met z’n Broodje Cultuur.

We kunnen nog lang doorpraten over haar interesses, er valt zoveel over te vertellen ….



Wijkberichten Emmerhout 2024 I 2