In Facet (de bibliotheek) aan het Noorderplein is maandelijks een inloopspreekuur over stamboomonderzoek. De hobby van Marc Fieret en Jannie Visch. Aan de keukentafel, in hun huis aan de Laan van de Iemenhees, maak ik kennis met ze.

Vanaf begin jaren 80 wonen Marc en Jannie, nu allebei gepensioneerd, in Emmerhout. Beiden aan de Laan van het Kinholt. Niet in hetzelfde huis, want een relatie hadden ze nog niet. Samen lazen ze een krant die dagelijks werd uitgewisseld en bovendien waren ze collega’s. Beiden werkten bij de gemeente Emmen, maar wel op verschillende afdelingen. In 1992 sloeg de vlam over en een paar jaar later verhuisden ze samen naar de Iemenhees. 

(foto: Wytse Bouma)

Leukere huizen

Oorspronkelijk komt Marc uit Den Haag en Jannie uit Soest. Maar er zijn nogal wat omzwervingen geweest voordat ze in Emmen terecht kwamen. Voor Marc door toevallige familieomstandigheden en voor Jannie gaf een vakantie de doorslag. ‘Hier waren veel leukere huizen’, vertelt Jannie, ‘en het onderwijs voor onze zoons was ook dichtbij’. Behoefte om naar een andere plaats te verhuizen hebben ze niet, het bevalt ze hier prima. ‘Al is de Rondweg wel erg druk geworden’ geeft Marc aan, ‘maar erg storend is dat nu ook weer niet’.

Stamboomonderzoek

Marc was hier al druk mee in zijn huis aan het Kinholt. Op de kurkmuur in zijn kamer had hij een uitgebreide stamboom geprikt. En dit wekte Jannie’s interesse. Hij was bezig met de Fieret-stamboom, naar zijn vaderskant. Vanaf 1600 zijn er al voorouders van hem bekend in Den Haag. De verhalen van zijn Friese beppe werkten ook aanstekelijk en zo zocht hij ook die kant van de familie uit. In het Rijksarchief in Leeuwarden kon hij toen nog de originele aktes inzien. Dat mag nu niet meer, omdat het slecht is voor archiefstukken. Jannie was inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar haar familie. Ze ging op zoek in diverse archieven. Meestal zijn deze bij de provinciale hoofdsteden te vinden. Van oorsprong komt de familie uit Harderwijk, met als achternaam Vis. Het gebeurt wel meer dat de namen in de loop van de tijd verbasteren en zo werd het Visch.

Verrassingen

Op mijn vraag of er ook verrassingen naar voren kwamen laat Marc mij een prachtige schets zien van zijn stamboom. Ongeveer vier generaties terug is er een vakje niet ingevuld. ‘Een buitenechtelijk kind, en vader onbekend. Maar waarschijnlijk hebben we nu toch gevonden wie die vader is’. Ook Jannie deed ontdekkingen. Zo bleek de schrijver Cees Buddingh een ver familielid en heeft ze ook verwanten bij grootgrutter / supermarkt Dirk van de Broek.

Internet

Tegenwoordig hoef je niet altijd meer naar de archieven toe, veel informatie is ook te vinden op internet. Bijvoorbeeld op wiewaswie.nl en cbgfamilienamen.nl Handig is trouwens om te beginnen bij de ouders en grootouders. ‘Kijk eens in je eigen familiepapieren zoals trouwkaarten, geboortekaartjes en rouwbrieven. Die informatie heb je nodig om in de archieven aansluiting te vinden.’        

Cursussen

Onder de naam Genea Varia geven Marc en Jannie korte cursussen waarin de hoofdlijnen van stamboomonderzoek aan bod komen. Ook in Facet gaan zij deze cursus, begin 2024, geven. Daarnaast is hier ook het maandelijkse inloopspreekuur op zaterdagmiddag. Dan helpen zij mensen op weg met hun eigen stamboom.

Enthousiast geworden? Op de website van Facet is nadere informatie te vinden.

 

Wijkberichten Emmerhout 2023 I 3