'Ik ben dan wel alleen, maar ik wil niet eenzaam zijn’ is een uitspraak van Ria Elzer. Ria woont sinds anderhalf jaar in Emmerhout. Vanuit de hoge flat in het winkelcentrum kijkt ze uit over de wijk. Een heel ander uitzicht dan ze veertig jaar lang had.

Ria, haar man en twee kinderen woonden altijd in Schoonoord in een groot huis. Ria werkte als caissière, haar man als politieagent. Daarnaast waren ze actief als vrijwilliger, onder andere door 25 jaar een VVV-kantoor aan huis te runnen. 'Voor de komst van het internet, ontving ik in het hoogseizoen wel 100 mensen per dag,' vertelt Ria.(foto: Hilde van der Horst-de Jong)

Plotseling alleen

Helaas overleed haar man in 2020, net voor de corona uitbraak. ‘Ik was nooit alleen geweest, ineens was hij er niet meer. Dat was al heel erg, maar ik kon ook niemand een knuffel geven. Dat mocht toen niet.’ Een periode die sowieso al heel moeilijk was, werd nog lastiger. Ria (75) zit met in verschillende tinten roze gelakte nagels aan de tafel. ‘Weet je waarom ik zo veel nagellak heb? Happy stones!’ glundert ze. In de coronatijd werden happy stones echt een hit. ‘Oorspronkelijk was het bedoeld voor kinderen, maar ook voor oudere mensen was dit een welkome afleiding. En ook voor mij fijn om bezig te zijn. Ik heb er zo’n vierhonderd beschilderd!’ De stenen van Ria zijn het hele land doorgegaan. ‘Op een gegeven moment kreeg ik via Facebook een bericht dat een van mijn stenen in het bos bij Paleis het Loo lag!’

Drukke agenda

Het huis in Schoonoord werd te groot, dus de happy stones hebben nu een ander startpunt. ‘Het is niet dat ik specifiek op zoek ging naar een appartement in Emmerhout.’ Maar toch is de wijk niet helemaal onbekend. Haar dochter woonde hier en haar man sportte bij HOT (Hart Op Tempo). ‘Hoewel het zeer deed om mijn oude stek te verlaten, ben ik blij dat ik nu hier woon. Emmerhout voelt als een dorp op zich en ik voel me hier veilig,’ aldus Ria. ‘Het enige wat wel heel raar was, toen ik hier kwam wonen, dat iedereen nog mondkapjes droeg. Pas na een half jaar zag ik de gezichten die erbij hoorden. Dat was ook het moment om te kijken wat ik hier in de wijk allemaal kan doen, zodat ik niet altijd alleen ben,’ zegt ze. Inmiddels heeft Ria een drukke agenda, ze gaat naar de Wilker voor de hobbyclub, linedancen in de Schepershof en daar zit ook de spelletjesclub. ‘De buurvrouw gaat tegenwoordig ook mee dansen en ik heb vriendinnen gevonden,’ lacht ze. Ook is ze al twee keer bij de ‘middag van de ontmoeting’ geweest, hartstikke leuk geeft Ria aan.

De Wijkwijzer

Op de vraag hoe ze dan hier zo snel de weg gevonden heeft, heeft Ria een vlot antwoord. ‘De Wijkwijzer! Ik las in Wijkberichten dat je daar terecht kon, dus ik ben daar heen gegaan om te vragen wat ik hier allemaal kan doen. Het is fijn dat de Wijkwijzer er is, dat is belangrijk. Ik ben zo blij dat ik daar naar binnen gelopen ben!’ En die stenen, zijn die nu te vinden in onze wijk? ‘Ik heb er een paar verstopt en misschien ga ik er ook wel weer wat actiever mee bezig. Maar weet je, in Emmerhout ben ik niet eenzaam, maar enkel alleen.’


Wijkberichten 2023 I 2