In haar gezellige woning aan de Laan van de Marel spreek ik Coosje Hoekstra. Een schakelwoning aan het eerste woonerf vanaf de Houtweg.  ‘Een geweldige woonplek’, zegt Coosje meteen. ‘De natuurlijke groene omgeving, bijna geen verkeer, de fijne buurtbewoners.’

Niet altijd heeft Coosje Hoekstra-Roemeling (76) in Emmen gewoond. Ze groeide op in Scheemda, op het Groninger land. Voor haar studie orthopedagogiek vertrok ze naar de stad Groningen. Hier kwam ze in de leer bij de bekende hoogleraar Wilhelmina Bladergroen.



(foto: Wytse Bouma)

Naar Emmen

Tijdens haar studie werkte ze als verslaggever bij de Leeuwarder Courant, waar met collega Lieuwe Hoekstra al snel een hechte band ontstond. Samen kozen ze in 1975 - getrouwd en ouders van dochter Pieke - voor Emmen als woonplaats. Coosje werkte inmiddels als orthopedagoog en haar man als onderwijsvernieuwer in Utrecht en Enschede. Ze kozen voor Emmen vanwege de centrale ligging en om de levendigheid van de plaats en de prachtige natuur rondom. De eerste jaren woonden ze in de wijk Angelslo, waar ook hun tweede kind, zoon Job, werd geboren. Toen ze in 2001 iets anders zochten was de keus snel gemaakt. Het werd het huis waar ze ook nu nog woont aan de Laan van de Marel. Alleen, haar man overleed 16 jaar geleden.

Werk

Als orthopedagoog en gezondheidszorgpsycholoog was Coosje vooral bezig met kinderen die leerstoornissen of gedragsproblemen hadden. ‘Allerlei problemen kwam ik tegen en dan probeerde ik uit te vogelen wat er aan de hand was en hoe het opgelost kon worden’. Het gaf haar veel voldoening als een kind beter in zijn vel kwam te zitten. Dit werk deed ze onder meer voor de organisaties Kobalt en Timpaan. 

Huizenruil

Nu haar werkzame leven voorbij is heeft ze veel tijd om te reizen, samen met haar zus en zwager. Zo waren ze in Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Canada, Australië, Amerika en in Zuidoost-Azië. Bijna altijd op basis van huizenruil (homeexchange.com). ‘Zo voel je je geen toerist maar een tijdelijke bewoner.’  Dat het fijn wonen is in Emmerhout benadrukt Coosje graag. Met de Emmerdennen dichtbij, de mooie wandelpaden. ‘Zelfs veel Emmenaren weten niet hoe mooi het hier is.’ Maar dit niet alleen, het winkelcentrum is natuurlijk ook geweldig verbeterd bij eerder vergeleken.  Lezen is haar grote hobby. In de kamer zie ik overal boeken, maar zonder een bieb kan ze niet. De bibliotheek in het Kindcentrum vindt Coosje dan ook een prachtige aanwinst voor de wijk. Hier kan ze alles krijgen wat ze wil. Vooral gemakkelijk nu ze tijdelijk minder goed ter been is door een vervelende val, enkele maanden geleden.

Naoberschap

Dat brengt haar meteen ook op haar buurtgenoten. ‘Naoberschap is hier top, zoveel bezoekjes en berichtjes toen ik in de Horst moest revalideren, en de hulp die ik kreeg aangeboden, geweldig gewoon.’

Als ik vraag wat ze belangrijk vindt in het leven aarzelt ze geen moment: ‘Geniet van je directe omgeving, en kijk ook naar de wereld daaromheen. Kijk ook achter de Emmerdennen en leer mensen kennen. Verschillende soorten mensen, dat geeft kleur en is fijn.’ En dit past ook naadloos bij haar lidmaatschap van de Soroptimisten in Emmen. Al zo’n 40 jaar hecht ze erg aan de contacten met deze vrouwen die ieder vanuit hun eigen achtergrond een steentje bijdragen aan de wereld, in de eigen omgeving, of op (inter)nationaal niveau. ‘Die verbondenheid is mooi, heel mooi.’

NB - Wat een positief verhaal van Coosje over haar leven en woonomgeving. En ze vertelde met zoveel enthousiasme, het was voor mij een plezier om haar te interviewen.



Wijkberichten 2023 I 1