Er zit muziek in Emmerhout, zeker aan de Laan van het Kinholt. Want daar woont Frans Többen (75), muziekman in hart en nieren. Frans, maar ook zijn huis, ademt muziek. De uit Gasselternijveen afkomstige Többen woont sinds 1972 in Emmerhout.

Hoe het begon

Muziek loopt als een rode draad door zijn leven. Als 13-jarige begon hij in een drumband, die in het hotel van zijn ouders repeteerde. En daarna knutselde hij, samen met zijn broer Cor, muziekinstrumenten in elkaar. De broertjes wilden een beatband oprichten. En zo wordt Frans basgitarist. De eerste band waarin hij speelde, The Marvins, had meteen veel succes. In 1964 begonnen ze, en vanaf 1965 traden ze al zoveel op, vooral ook in Duitsland, dat ze beroeps konden worden. Ook de Duitse televisie zond optredens van de Marvins uit. Achttien jaar was hij toen en de jonge jongens gingen bijna dagelijks op pad met hun Volkswagenbusje. Het was niet blijvend, in 1967 stopten ze en daarna speelde Frans in diverse bands in allerlei samenstellingen.(foto: Hilde van der Horst-de Jong)

Muziekopleiding

Een muzikale opleiding heeft Frans nooit gehad. Hij heeft het zichzelf eigen gemaakt, gewoon door te doen. Voor Frans was de muziek zeker vormend. ‘Ik was een stil jongetje en de muziek gaf je een soort zelfverzekerdheid, je durfde iets en je werd gezien’. En nu, 60 jaar later, speelt Frans nog regelmatig als bassist. Op privé-feestjes, maar ook in The Stokers, de B.J. Hegen Blues Band en bij Shadowski, een band die muziek van de Shadows laat horen. ‘Eigenlijk begon het daar allemaal mee, die muziek van de Shadows. Die gitaarklanken!’ 

Verzamelaar

Frans is niet alleen een muzikant maar ook een groot verzamelaar. Zijn huis ligt vol met posters, foto’s, krantenartikelen en muziektijdschriften. Ik zie grote stapels cd’s, dvd’s, LP’s, boeken, foto’s: zijn woonkamer is haast een museum geworden. Veel unieke materialen, ook uit zijn familie. En de ‘muziek’ postzegelverzameling is natuurlijk ook bijzonder.

Harry Muskee (Cuby & the Blizzards)

Een keer nodigde Frans muzikanten uit om samen muziek te maken op zijn verjaardag. De eerste die zich meldde was Harry – Cuby - Muskee. Er ontstond een vriendschap en regelmatig speelden ze samen. Inmiddels is Frans bezig om zijn verzamelingen te ordenen en te kijken of bepaalde spullen beter elders tot zijn recht komen. Zo ook de dingen die herinneren aan de ontmoetingen en optredens met Cuby. Daarvoor heeft het Cuby museum in Grolloo, waar Frans ook als suppoost werkt, veel belangstelling. 

Amerika

Zo’n tien keer ging Frans naar de Verenigde Staten. Vaak samen met vrienden, zoals de jong overleden journalist Philip Brouwer, Gerrit Griemink en Egbert Meijers. Hij bezocht onder meer Dallas, Houston, Nashville en Memphis. Hij ging naar de beroemde Sun Studio, het Ryman Auditorium en ‘op visite’ bij Elvis. Met de Greyhound toerde Frans wekenlang door Canada. Mooie reizen waar hij graag aan terug denkt.

Genieten van de rust

Inmiddels is Frans al wat jaren gepensioneerd na zijn beroepsleven als contactlensspecialist en geniet hij nog volop van de muziek: om naar te luisteren én om op te treden. Maar ook zoekt hij graag de rust en de ruimte op. Fietsen door de Veenkoloniën, af en toe mensen opzoeken, lezen, zijn huis in Emmerhout… hij heeft het prima naar de zin.

Over zijn leven valt heel veel te vertellen. Op www.poparchiefgroningen.nl staat een uitgebreid interview.


Wijkberichten 2022 I 3