Misschien is ze wel één van de meest groene vrijwilligers van Emmerhout. Op de vraag wie is Marleen is het antwoord: ‘Heel erg betrokken bij het milieu. Met al mijn vrijwilligerswerk heb ik het hartstikke druk.’ lacht ze. Naast dat ze Supporter van Schoon is, geeft ze voorlichting op scholen, helpt ze mee met de paddentelling in het Bargerveen én gaat ze met Denise Tiggelman een initiatief indienen bij de burgerbegroting voor een bijensnelweg. En ook heeft ze een handwerkgroep in de Sprokkel.

foto: Hilde van der Horst-de Jong

Groen opgegroeid

Marleen groeide op in Barger-Oosterveld. ‘De liefde voor de natuur is er al vanaf dat ik klein was,’ zegt Marleen. ‘Mijn vader hield ook heel veel van de natuur en nam ons mee het veld in om planten en dieren te leren. We hadden een grote ren met daarin onder andere kippen en eenden en daartussen stonden onze speeltoestellen. Ik had een keer veldmuisjes gevonden en die heb ik verzorgd. Toen ik ze weer vrij liet zaten ze overal, daar was mijn vader dan niet heel blij mee,’ vertelt ze lachend. Nadat ze trouwde vertrok ze naar Emmerhout en daar zette ze haar groene ideeën met haar man voort. ‘In het oude winkelcentrum, mijn dochter was vijf, liep een man die zijn lege sigarettenpakje op de grond gooide. Mijn dochter zei daar wat van, zo hebben we haar opgevoed. Afval hoort in de prullenbak. De man heeft trouwens uiteindelijk het pakje opgepakt’.

Eerbetoon

‘Als ik ging wandelen met mijn vriendin ergerden we ons aan het afval wat overal verspreid lag,’ vertelt Marleen. ‘We besloten een paar grijpers te regelen en dan tijdens het wandelen afval op te ruimen. Maar toen kwam de coronacrisis en kreeg ik corona. Nadat ik weer beter was, voelde mijn vriendin zich niet lekker. Een paar dagen later overleed ze aan een hartstilstand. Op dat moment dacht ik, ik moet dit doorzetten voor haar!’ Zo werd Marleen Supporter van Schoon.

Lessen op scholen

Via die weg kwam ze terecht bij 4 Green Support, met als gevolg dat ze nu lessen op scholen geeft over met name zwerfaval. ‘Ze leren bijvoorbeeld hoe lang de afbraaktijd is van afval. Het geven van deze lessen geeft enorm veel energie, vooral doordat de kinderen zo enthousiast zijn.’

Nog vergeten

Dat Marleen behoorlijk druk is met al haar vrijwilligerswerk is wel duidelijk. En ook niet verwonderlijk, want haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Op de vraag of dit alles is denkt ze nog even na en dan zegt ze: ‘Nog vergeten, ik was ook nog af en toe de ramen bij een ouder echtpaar in de buurt. Vrijwilligers zijn gewoon hartstikke hard nodig!’


Wijkberichten 2022 I 2