Vaak kom ik erlangs, bij dat ingewikkeld ogende bord in de tuin: J.R. Kloosterman, artrokinesioloog. Niet te onthouden bijna. En wat is het eigenlijk? Daarover gaat het gesprek op een zonovergoten middag in de prachtige tuin van Jan Kloosterman.



Foto: Hilde van der Horst-de Jong

Wat is dat eigenlijk, artrokinesiologie? Kloosterman legt het uit en dan blijkt het toch tamelijk eenvoudig: artros is gewricht, kinesio is beweging en logos is kennis. Dus het is de kennis van de beweging van gewrichten. Deze naam is door hem zelf gegeven aan zijn behandelmethode en is een beschermde naam sinds 1985.

De persoon Jan Kloosterman

Sinds 1968 woont en werkt Kloosterman in Emmen. Van oorsprong komt hij uit Amsterdam. Maar toen daar geen huis en geen werk voorhanden was kwam hij terecht in Coevorden en ging daar aan het werk als fysiotherapeut in het ziekenhuis. Na nog een tijdje in Angelslo gewerkt te hebben begon hij een praktijk in Emmerhout aan de Laan van het Kwekebos. Een leuk detail is dat hij in die tijd meewerkte aan de komst van buslijnen in Emmen. Zijn patiënten moesten natuurlijk wel naar zijn praktijk kunnen komen! Aanvankelijk werkte Kloosterman als fysiotherapeut en later ook als manueel therapeut. Hierin was hij ook docent aan de opleiding manuele therapie in Utrecht. Toch vond hij deze methodes niet voldoende. Het gaf te weinig resultaat voor sommige patiënten en hij begon een jarenlang durend onderzoek. Hij ontdekte toen een wetmatigheid, die opgaat bij alle gewervelden, mens en dier, die hij artrokinesiologie noemde. Deze methode paste hij eerst ruim 20 jaar toe en vond toen de tijd rijp om zijn kennis te delen. In 2004 begon hij met het opleiden van fysiotherapeuten tot artrokinesioloog. 

    

Van heinde en verre

Inmiddels kwamen zijn patiënten uit het hele land. In zijn praktijk hing een landkaart met knopspelden op alle plaatsen van herkomst. Deze kaart was volledig vol geprikt. Ook uit Duitsland, België, Spanje, Engeland en de V.S. kwamen mensen die elders uitbehandeld waren. Zij hadden hun hoop nog gevestigd op ‘die man uit Emmen’. Vaak was het met succes en dan doet mond-tot-mond reclame zijn werk. Zelfs uit Japan heeft hij mensen behandeld.

Opleiding

Deze grote belangstelling maakt ook dat er echt veel meer mensen opgeleid moeten worden. Inmiddels zijn er verspreid over ons land 12 praktijken. Deze worden allemaal geleid door mensen die het vak bij hem hebben geleerd. Al deze praktijken hebben lange wachtlijsten en de behoefte aan meer opgeleide artrokinesiologen is dus groot. Deze opleiding is bedoeld voor fysiotherapeuten, want zij hebben al kennis van het bewegingsapparaat, en die duurt ruim 2 jaar.

Opvolging

Heel belangrijk voor de toekomst is natuurlijk ook zijn opvolging. Kloosterman is inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd en naast het opleiden werkt hij ook nog een paar dagen in de week. Wat ik zie is een hele gedreven man die zijn vak heel belangrijk vindt. Hij wil mensen helpen die klachten hebben, en als dat lukt geeft dat enorm veel voldoening. Maar aan alles komt een eind. Daarom ook zijn dringende oproep aan fysiotherapeuten om zich aan te melden voor de opleiding, want er moeten echt meer mensen komen die deze techniek kunnen toepassen.                                                                                  

Meer informatie is te vinden op www.artrokinesiologie.nl


Wijkberichten 2022 I 2