Hans van Os werd in 1951 geboren in Utrecht. Na het afronden van de HBS-A, en zijn militaire dienst studeerde hij belastingrecht in Leiden en strafrecht in Groningen. Hij is getrouwd en heeft 4 kinderen. Na zijn studie is hij gaan werken bij de Belastingdienst te Emmen en woont sinds 1986 in onze wijk. Hij koos voor Emmerhout vanwege de rust, ruimte, stilte en geschikte huizen. Naast wandelen, leest hij graag, bezoekt musea en werkt met meccano. Hij is geïnteresseerd in de mens achter de zaken. Daarom is hij actief voor de KBO Emmen, de Seniorenraad en in de katholieke kerk. Ook is hij bestuurslid van verschillende verenigingen, lid van het WijkExpeditieteam en supporter van NL Schoon.

(foto uit collectie Hans van Os)

Pelgrimstochten
Hij onderneemt graag pelgrimstochten en geeft lezingen en interviews over zijn ervaringen tijdens die tochten. Hij heeft twee tochten ondernomen naar Santiago en één naar Rome om inspiratie op te doen voor zijn geloof en dat ook uit te dragen. Wat helpt is dat Hans diverse talen spreekt, waardoor hij beter in contact komt met anderen en zo met God.

Ontmoeten en loslaten

Hans was dag en nacht met zijn werk bezig, totdat hij 20 jaar geleden een fikse burn-out kreeg. Hij was niet meer in staat om verder te rijden en is naar huis gebracht. Hij heeft toen 1 jaar in bed gelegen. Op zeker moment ging hij wandelen om weer aan te sterken. Dat werd steeds vaker en verder, totdat hij zich op een zeker moment realiseerde dat hij ook langere tochten als een pelgrimstocht kon maken. Zijn eerste tocht was een tocht van vier maanden naar Santiago de Compostella in Spanje. Bij Dinant kreeg hij een blessure aan zijn been. Noodgedwongen moest hij toen enkele weken rusten, alvorens verder te kunnen gaan.

Bij voorkeur alleen

Blessures en tegenslagen hebben hem geleerd om te gaan met teleurstellingen en de wisselvalligheden van het leven en de elementen. Tijdens het lopen komt alles tot rust, heb je tijd om na te denken en om je heen te kijken en kom je dichter bij jezelf en God. Je voelt je met een minimum aan luxe juist meer verbonden met de schepping. Door te wandelen kom je in aanraking met mensen met hun verhalen. Via ontmoetingen en niets meer te moeten ervaar je, als je dingen kunt loslaten en niets meer bij je hebt dan wat in je rugzak past, een mate van vertrouwen in jezelf en de schepping, je gaat zelfs praten met de natuur. Daarom loopt hij ook bij voorkeur alleen. Hans heeft nooit meer auto gereden.

Zwerfvuil

Hij vindt Emmerhout een fijne wijk om in te wonen met leuke buren en actief Wijkbelangen, veilige fietspaden en weinig autoverkeer. De rijsnelheid in de hofjes zou naar 5 à 10 kilometer kunnen worden teruggebracht. Hij loopt ook veel in zijn eigen buurt. Niet zo lang geleden is hij Supporter van Schoon geworden. Hij stoort zich aan het vele zwerfvuil. Na twee uur lopen haalt hij minstens 100 stukken afval op in de vorm van blikjes, flesjes en recentelijk mondkapjes. Daar kunnen wij samen wat aan doen!


Wijkberichten 2021 I 1