Bertus (1941) is een van de zes gemeentedichters en woont sinds 1993 in onze wijk.  Hij is meer dan 50 jaar getrouwd met Marjon. Zij hebben twee zonen en vijf kleinkinderen. Hij groeide op in Enter (Overijssel). Fotografie was zijn hobby (inclusief een donkere kamer), maar op zijn veertigste, op vakantie op Vlieland, begon hij gedichten te maken in plaats van foto’s.

(foto: Iris Sijbom)

Zijn werk

Hoewel hij light verse (dit zijn gedichten op speelse toon) vooral voor de lol omarmt, zegt hij meer te hechten aan gedragen taal op basis van maat en rijm (zoals bijvoorbeeld bij kwatrijnen en sonnetten). Hij vindt het dan ook jammer dat klassieke dichters als Vondel wat uit zicht raken. Het liefst schrijft hij in opdracht met een deadline. Toeval zorgde ervoor dat hij teksten bij muziek ging maken. Vanaf 2013 maakt hij deel uit van de groep Gemeentedichters in Emmen. Het laatste deel van zijn arbeidzame leven was hij directeur van CQ in Emmen (voorheen de muziekschool). Hij vindt instellingen als CQ belangrijk voor het creëren van voorwaarden voor de ontwikkeling van mensen. In oktober deed hij mee aan het Nederlands Kampioenschap Light Verse dat plaatsvond in Emmen. Hij was een van de acht finalisten maar won uiteindelijk niet.

Buurtbewoner

Bertus heeft een goed contact met zijn buren (die naast Nederlands ook Russisch, Arabisch en Engels spreken). Zij hebben wel eens een gedicht voor hem vertaald uit het Russisch, zodat zij samen aan een prijsvraag van NRC konden meedoen. Hij is in Emmerhout gaan wonen, vanwege de ruime opzet van de wijk met de inmiddels internationaal erkende woonerfjes, de aanwezige speelvelden en dat hij op fietsafstand van zijn werk kon wonen. Hij vindt het belangrijk dat buren het prettig voor elkaar maken. Wijkbelangen, een multifunctionele wijkaccommodatie en ook de weer succesvol verlopen burgerbegroting helpen daarbij. Hij vindt het jammer dat het Kindcentrum op een ongelukkig plek in de wijk is terechtgekomen.

Wijkberichten 2019 I 2