Hier volgt nu de weergave van een interview met Sumitra Naren. Sumitra (1957) is geboren in Pune/Poona (India) en sinds 2000 woonachtig in Emmerhout. Na haar studie aan de kunstacademie in Fine Arts en vervolgens een studie landschapdesign begon ze een adviesbureau (Snaren Consultancy), gespecialiseerd in landschapsarchitectuur, biologische landbouw, agro en voedsel.



(foto: Hilde van der Horst - de Jong)

Actief over de hele wereld

Sumitra is een veelzijdige en bereisde vrouw. Al op haar 12e raakte ze geïnteresseerd in het kweken en plukken van groenten en bereiden ervan. Ze leerde diverse kooktechnieken van haar oma, moeder, tantes, vriendinnen en buurvrouwen. Ze was actief in India, Sri Lanka, Zuid-Afrika, Duitsland en Nederland. Daardoor kan ze ook bedrijven adviseren die daar voeding gerichte activiteiten willen ondernemen (met name product- en merkontwikkeling). Van 1986-2006 heeft ze zich beziggehouden met landschapsarchitectuur en biologische landbouw. Ze heeft in 2003 een groothandel in biologische landbouwproducten opgericht. Ze adviseert diverse voedselbedrijfjes (voor bereiding van Indiase soep, currypasta’s, kruidenmengsels, biologische sambal en jam) en geeft ook trainingen en workshops op het gebied van koken en kennis van specerijen en de Indiase keuken in het bijzonder. Zo startte ze in Emmerhout het webbedrijf Tealovespices.nl, voor o.a. thee, kruiden en wierook. Ten slotte heeft ze het plan om culinaire reizen naar India te organiseren.

In Emmerhout

Sumitra is in Emmerhout gaan wonen, nadat ze in India bevriend raakte met een Nederlander toen ze onderzoek deed voor de UNEP – Ozone Action Plan, over ‘Sustainable Agriculture’ in India en Nederland. Nadat ze via haar werk in India, Europa en Nederland leerde kennen verhuisde ze naar Nederland in 2000. Zij en haar partner kozen voor Emmerhout vanwege het groene karakter van de wijk, de rust en de veiligheid. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. Haar hobby’s zijn reizen, tuinieren en lezen over haar vakgebied. Zo af en toe is ze in Wageningen om Indiase bank zakenmensen in contact te brengen met duurzame technologieën, als deel van haar training programma’s.

Over de wijk zelf

Sumitra is van mening dat Wijkbelangen Emmerhout goed bezig is voor de wijk door de onderlinge samenhang in de wijk te verhogen. Ze vindt het daardoor ook fijn wonen in de wijk, mede ook vanwege de gemoedelijke contacten met buren. Ze vindt dat in de wijk duurzaamheid wel wat integraler kan worden ingevuld door naast de huidige aandacht om bewuster om te gaan met energie ook de biodiversiteit te versterken. Dat kan via vanuit de burgerbegroting gestarte projecten als de bee highway (een aantal geschakelde bloemenperken door de wijk) en het fruitbomenproject, die leiden tot meer bloemen en insecten. Ook een voedselbos zou volgens haar mooi zijn. Dit vergt van de wijkbewoners wel wat meer bewustwording van het klimaat en inzet om dit te verbeteren. Het zijn onderwerpen die Sumitra als biologisch consulent en voedseldeskundige na aan het hart gaan, ze wordt dan ook erg enthousiast als ze hierover praat.

Wijkberichten 2020 I 2