Ida Oostmeijer (1960), is geboren te Gasseltenijveen. Op 16 maart 2015 begon Ida Oostmeijer-Oosting als gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Emmen. Eengemeentesecretaris is de hoogste ambtenaar bij een gemeente. Behalve hoogste manager van de ambtelijke organisatie, is zij ook de eerste adviseur van het college van Burgemeester en Wethouders.Ida is getrouwd met Hans, zij hebben geen kinderen. Sinds 2017 woont zij in Emmerhout ‘Als je in de gemeente woont waar je ook werkt, dan heb je er ook meer binding mee. Je ervaart daardoor intensiever de positieve kanten en de aandachtspunten van de stad.’  Ida wil hier niet op haar functie aangesproken worden, maar als éénvan de inwoners van Emmerhout. Emmerhout is voor haar vooral een wijk waar ze woont en tot rust komt.Ze heeft uit de aard van haar functie geen uitgesproken persoonlijke mening over ontwikkelingen als de burgerbegroting en het bewonersbedrijf, dat zich in moeilijk vaarwater bevindt. Als wijkbewoner is ze overigens behoorlijk enthousiast over deze experimenten.

 

(foto: Bert Meringa)

Carrière

Ida Oostmeijer begon ooit als secretaresse in de profit-sector. Hoewel ze na haar vwo het P&O vak in wilde, ging ze HEAO in deeltijd doen. Ze koos hiervoor omdat haar toenmalige baas haar adviseerde een algemene opleiding te verkiezen boven de sociale academie. De switch naar de overheid kwam tot stand doordat zij gevraagd werd voor een baan als P&O-er bij de Provincie Drenthe. Bij de Nederlandse school voor openbaar bestuur in Den Haag haalde Ida tenslotte haar Master-opleiding public administration (MPA). ‘Naast een fulltimebaan was dat wel heftig, maar ik heb erg genoten van deze opleiding’, aldus Ida. Op deze opleiding zat ze bij diverse gemeentesecretarissen in de klas en zodoende raakte Ida geboeid door deze functie; ‘Dat wilde ik ook!’

Een leven als gemeentesecretaris

Daadwerkelijk gemeentesecretaris worden was niet eenvoudig, herinnert Ida zich. De daadwerkelijke stap naar gemeentesecretaris, verliep viaeen zijbeweging als sectordirecteur Samenlevingszaken bij de gemeente Achtkarspelen (Friesland). ‘Dat heb ik twee jaar gedaan en toen heb ik gesolliciteerd naar de functie van gemeentesecretaris in Meppel. Dat heb ik uiteindelijk bijna zeven jaar gedaan.’ Daarna was ze vijf jaar werkzaam als gemeentesecretaris te Assen.

De leukste baan!

De functie van gemeentesecretaris is op Ida’s lijf geschreven. ‘Echt de leukste baan ter wereld! Dat zit ‘m in de combinatie leidinggeven aan een organisatie en tegelijkertijd ook deel uitmaken van het politieke speelveld. Je vormt als het ware ‘de brug’ tussen deze twee werelden.’ Vooral besluitvormingsprocessen boeien haar. Ook kan Ida erg genieten van de verschillen tussen mensen in gedrag en capaciteiten. ‘Het leukst vind ik het om mensen zodanig te faciliteren dat ze echt tot bloei komen’. Doordat ze kan bogen op veel praktijkervaring, hoeft niemand haar iets wijs te maken en kan ze anderen spiegelen.

Boekenwurm

Het beeld van een altijd werkende vrouw die thuis iedere avond tot laat stukken zit te lezen blijkt niet geheel te kloppen. Ida is in navolging van haar moeder een echte boekenwurm, zo ook haar partner. Hun belangstelling is breed. ‘Je struikelt bij ons echt over de boeken’, vertelt Ida. ‘Ik zit soms een hele zondag te lezen, dat vind ik echt heerlijk, het liefst thrillers, daar kan ik helemaal in opgaan. Als kind had ik dat al, dan lag ik stiekem met m’n zaklampje de hele avond onder de dekens te lezen. Als een boek mij te pakken heeft, dan moet ik het gewoon uitlezen!’

Wijkberichten 2018 I 3