(foto: Flowa Fotografie)
Vocal Music
Veel van deze activiteiten ontplooit hij sinds 1999 vanuit zijn eigen bedrijf Vocal Music. Vocal Music is een muziek-, theater- en mediaproductiebedrijf dat alle facetten van muziek, theater en dans met elkaar combineert. Bert beschikt inmiddels over een jarenlange ervaring als docent en was vocal coach van onder andere Joke de Kruijf, Bas Nibbelke (Idols), Xander (Sander Venema) en Jannes. Ook werkt Bert met diverse professionele zanger(essen) om hun zangprestatie te verbeteren. Hij is dan ook wel een beetje trots op wat zij presteren en is blij dat hij kan helpen hun droom te realiseren.
Zanger
Bert heeft ook altijd zelf gezongen. Begonnen in de schoolband van de middelbare school (Ursa Major), zong hij diverse bands en in een groot aantal producties. In 2007 nam hij een solo-cd op met eigen Drentstalige liedjes ‘Nooit Dacht’. Op enkele van deze songs zingt Joke De Kruijf, een goede vriendin van Bert, mee. In 2008 volgt nog een tweede cd ‘Zuken’ waar de bekende musicalster Tony Neef aan meewerkt. Beide cd’s werden genomineerd voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en leverden uiteindelijk in 2008 de titel ‘Beste dialect-act van Drenthe 2007’ op (Stichting Nederlandse Streektalen en Dialecten).
Drentse taal
In de loop der jaren werd naast de muziek de belangstelling voor de taal steeds sterker. En dan met name voor de streektaal, het Drents. Hij organiseerde een aantal jaren samen met de Stichting Huus van de Taol, Bibliotheek Emmen en Theater De Muzeval het streektaalfestival !Reur! Ook was hij een aantal jaren gemeentedichter in onze gemeente. Hij (her)ontdekte zijn eigen moedertaal, het Drents, en werd door deze taal meer en meer gegrepen. Als streektaalfunctionaris zette hij zich een aantal jaren in voor het Nedersaksisch (in feite alle streektalen die gesproken worden in en om de provincie Drenthe).
Emmerhout
Hij is in 2002 naar Emmerhout verhuist vanwege de ruimte en het groen dat hij in zijn Groningse tijd toch wel miste. Hij vindt het prettig wonen, heeft een goed contact met zijn buren. Het Bewonersbedrijf ‘Op Eigen Houtje’ is een mooi bewonersinitiatief dat goed past bij het idee van een overheid die burgers faciliteert, zodat ze het heft in eigen handen kunnen nemen, waardoor het draagvlak voor eigen initiatieven/plannen wordt vergroot. Alles begint bij de vraag: ‘Waar is behoefte aan?’ Bij dit laatste is het algemeen wijkbelang belangrijker dan het eigen buurt- of erfbelang.
Wijkberichten 2017 I 4